NOSop3

Hoe Rianne Schuurman een Periscopefenomeen werd

RTV Noord
Rianne Schuurman
@rianneschuurman
LIVE on #Periscope https://t.co/1Z8HLsXwYz
4 jaar geleden

Het is vandaag de doorbraak van Rianne Schuurman. Ze was toevallig aanwezig bij de ontruiming van de Jumbo-supermarkt in Groningen en ontpopte zich in no-time tot een heuse burgerjournalist én internetfenomeen nadat ze ter plekke een Periscope-uitzending was gestart. Al snel volgden honderden mensen haar verslag. De succesformule? Oprechte nieuwsgierigheid, liefde voor haar volgers en de nodige zelfspot.

Rianne kwam om 12.30 uur aan bij de supermarkt. Ze was van plan om samen met haar man als vrijwilliger voor de Voedselbank te collecteren bij de Jumbo. 

Haar kinderen hadden haar van te voren nog gewaarschuwd: als er maar geen bommelding komt, mam. Begin vorige maand werd er bij een vestiging van Jumbo al een explosief gevonden, vorig weekend ontplofte er zelfs een bij een ander Jumbofiliaal. "We waren nog niet binnen of er kwam een dreigingsmelding", vertelt Rianne tegen haar volgers op Periscope, het streamingprogramma dat ze voor vandaag niet eerder had gebruikt. "Ik dacht: ik probeer het gewoon eens."

De rest is geschiedenis: het internet leefde urenlang mee.

Michel Lusthof
@michellusthof
“Journalisten vinden het niet zo leuk dat ik dit doe”, zegt @rianneschuurman. Live bij Jumbo Euroborg in Groningen. https://t.co/dcdjwQo0q4
4 jaar geleden
Danny Vermeulen
@dannyvermeulen
@rianneschuurman schrijft geschiedenis met @rtvnoord via @periscopeco @NOS interview #bom #bommelding #groningen #112
4 jaar geleden

Nadat Rianne al een poosje stond te filmen, kreeg ze problemen met haar batterij. Nog maar 10 procent op de teller. Paniek. Wie gaat Rianne helpen? De politie in ieder geval niet, tot verbazing van veel volgers.

Toevallig zit het pand van RTV Noord in de buurt van de plek waar Rianne staat te filmen. Er wordt een redacteur met een batterij naar Rianne toegestuurd; ze kan weer even door.

Rianne dreigt niet veel later weggestuurd te worden door de politie. Ze is tenslotte geen pers, redeneert een agent. Op dat moment neemt dezelfde redacteur van RTV Noord haar onder zijn hoede. "Rianne heeft tot dusver heel goed werk geleverd, maar mag helaas niet in dit vakje komen", zegt hij. "Wij van RTV Noord nemen dit even over, zodat u kunt blijven volgen wat hier gebeurt."

Samenwerking

De samenwerking tussen RTV Noord en Rianne is hierna geboren. Vragen via Periscope worden beantwoord door een woordvoerder, waarna het weer wat rustiger wordt voor Rianne. Of, zoals zij zelf zegt: "Moet ik stoppen, er gebeurt hier helemaal niets?" Volgers dringen bij Rianne aan om door te gaan met haar verslag. Ze gaat akkoord, maar lust ondertussen wel een wijntje. Een kwartier later heeft ze haar wijntje. Gebracht door een volger.

Eelco Zwart
@EelcoZwart
En dan staat @RTVnoord journalist Carl Hoekstra ineens ongemakkelijk voor camera van @RianneSchuurman. Prachtig! :)
4 jaar geleden
Marcel Weggemans 🦓
@marcelweggie
En zo heb je #live verslag bij @JumboSupermarkt #euroborg @rianneschuurman
4 jaar geleden
Lennart Koster
@LennartMKoster
@rianneschuurman We zitten hier thuis in Zuidlaren via de Chromecast op de tv naar je Periscope-stream te kijken. De toekomst is hier!
4 jaar geleden
Michel Lusthof
@michellusthof
Echt dikke props voor @rianneschuurman die vanaf 12.30 uur live was bij bommelding Jumbo in Groningen. Mooie case #Periscope in Nederland.
4 jaar geleden
Dirk-Jan Huizingh
@dirkjanh
Non stop geschiedenis in wording deze @periscopeco uitzending. Omroep faciliteert burger journalistiek. "zitten ad telefoon gekluisterd"
4 jaar geleden
Rick de Haan
@rickdus
13.8k live #Periscope-kijkers @rianneschuurman bij ontruiming van Jumbo Groningen. Uitzending nog te bekijken in app.
4 jaar geleden
Rosa Timmer
@rosatimmer
Verslaafd aan de Periscope-uitzending van @rianneschuurman. Geweldig!!
4 jaar geleden