Izabel Laxamana pleegde een paar dagen na een 'shaming video' zelfmoord

Meisje pleegt zelfmoord na shaming video

In een huis in de Amerikaanse stad Tacoma ligt op de vloer een grote hoop afgeknipt haar. "Was dit het waard?!" bijt de vader zijn dochter toe. "Nee," stamelt Izabel. Het meisje was volgens haar vader verkeerd bezig geweest. Hij knipte haar haar af, filmde dit en plaatste het op internet. Een zogenaamde shaming video, bij wijze van straf.

Een paar dagen later pleegde de 13-jarige Izabel Laxamana zelfmoord door van een brug te springen.

Shaming culture

Het verhaal van Izabel Laxamana is een exces, maar het roept wel vragen op over deze shaming video's. Het voor schut zetten van je kinderen lijkt een steeds grotere trend op het internet te worden, vooral in de Verenigde Staten.

Ouders straffen hun kinderen door hun haren af te knippen, hun laptop of spelcomputer kapot te maken of simpelweg door ze publiekelijk de les te lezen. Dit filmen ze en zetten ze online. De laatste jaren gaan steeds meer van dit soort filmpjes viral.

"Er bestaat al een algemene 'shaming cultuur'", zegt specialist in mediaopvoeding Justine Pardoen. "Sinds we allemaal telefoons op zak hebben waarmee we kunnen filmen gebeurt dit al. Als een grote online gemeenschap zoiets oppakt, gaat het ongelooflijk snel."

Pedagogisch verantwoord vindt Justine het niet: "Ik vind het helemaal niks."

'Een vieze vorm van manipulatie'

"Het is een soort intuïtie. Ouders hebben het gevoel dat het beschamen van hun kind ervoor zorgt dat ze van gedachte veranderen. Het is eigenlijk een vieze vorm van manipulatie. En het erge is, het werkt het nog ook."

Volgens Justine kun je het vernederen van je kind vergelijken met het slaan van je kind. "Op korte termijn kun je het gedrag corrigeren, maar de schade op lange termijn is bijna niet te overzien. Je kunt het zelf testen. Als je met een groep vrienden zit en je vraagt elkaar naar je meest beschamende ervaring, kun je die waarschijnlijk moeiteloos voor de geest halen. Dat komt omdat een beschamende ervaring zo'n impact heeft dat het echt in je geheugen gegrift staat."

Het feit dat het je eigen ouders zijn die de schaamtevolle video's online plaatsen maakt het er niet beter op. "Kinderen verliezen zo het vertrouwen in hun ouders", legt Justine uit. "En dan is de kans groot dat ze het vertrouwen in zichzelf verliezen."

De meeste ouders denken daar ook zo over...

Met als beste voorbeeld de Amerikaan Wayman Gresham:

Het vernederen van je kinderen kun je vergelijken met het slaan van je kinderen.

Specialist mediaopvoeding Justine Pardoen
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: