NOS Op 3
Archie

Deze rotonde in Purmerend is er een zoals vele andere: wat asfalt, een keurig aangeharkt plantsoen en een fietspad eromheen. Toch hebben er in twee weken een kwart miljoen mensen naar de livestream van deze rotonde gekeken, laat het bedrijf achter de webcam weten. 

De camera staat op het dak van Archie, een softwarebedrijf. Op die manier test het bedrijf of hun systeem goed werkt. "Wij leveren software waarmee je klantenbeheer kan doen", vertelt directeur Dik van Bommel. Daarvoor maken mensen gebruik van onze cloud. We wilden de bandbreedte daarvan testen en hebben daarom die livestream gemaakt."

De livestream kreeg al wat aandacht van lokale media, zo noemde RTV Purmerend de rotonde "wonderbaarlijk rustgevend".

"Op de een of andere manier fascineert het", reageert Van Bommel, die totaal verrast is door alle aandacht. "Het is kennelijk een magische rotonde. Al snappen we er zelf niets van."

ProjectXRotonde

De Purmerendse rotonde werd pas echt 'beroemd' toen GeenStijl erover berichtte: "Organiseer een Project X-feestje op de rotonde", schreef de website. "Deze livestream heeft alle potentie om episch te worden."

Dat gebeurde niet echt, dus besloot verslaggever René van Leeuwen van GeenStijl er al huppelend en badmintonnend er dan maar zelf een feestje te bouwen.

Daar was de politie wat minder blij mee: die kwam langs om de verslaggever weg te sturen. "We snappen dat het een leuke grap is", reageert een woordvoerder. "Maar je kan je voorstellen dat er verkeersonveilige situaties ontstaan."

30 rondjes

Diezelfde maandag reed iemand (misschien ook wel van GeenStijl?) 30 rondjes over de rotonde - in de wetenschap dat tientallen mensen zijn stunt achter de computer zaten te bekijken.

30 rondjes op de rotonde (versneld afgespeeld)

Van Bommel heeft de livestream niet meer nodig om zijn systeem te testen, maar is toch niet van plan om 'm weg te halen. "We hadden verwacht dat mensen er wel klaar mee zouden zijn, maar mensen vinden het toch gewoon leuk om naar te kijken", licht hij toe. 

Wel hebben Van Bommel en de politie afgesproken de camera af te plakken als er nog meer incidenten op de rotonde plaatsvinden.

STER reclame