NOS Op 3
Facebook

Vijf eerstejaars studenten van de Academie voor Popcultuur zijn het geweld tegen treinconducteurs zat. Daarom richtten ze de Facebook-pagina #TreinRespect op. Het is eigenlijk heel simpel: schud de hand van een conducteur, maak daar een selfie van en post 'm online. Het doel: meer respect afdwingen voor conducteurs.

'Gaat duidelijk beter dan verwacht'

De Facebook-pagina werd gestart in het kader van een schoolopdracht. De ambitie was om voor de deadline van de opdracht (eind juni) 500 likes te verzamelen, maar dat bleek een bescheiden voorspelling. De teller is de 500 al lang en breed gepasseerd en mensen blijven selfies sturen.

Mensen kunnen hun selfie met een conducteur posten op de Facebook-pagina Facebook TreinRespect

"Het gaat duidelijk beter dan verwacht", merkt Melanie Esther van Eunen, één van de initiatiefnemers. "Het loopt goed en we hebben het heel druk met het behandelen van alle berichtjes. Door alle media-aandacht leren ook steeds meer mensen onze Facebook-pagina kennen. Waarschijnlijk gaan we hier ook echt mee verder als de opdracht voorbij is."

De pagina TreinRespect heeft het doel van 500 likes al lang en breed gehaald Facebook TreinRespect

Door de actie worden de oprichters zich zelf ook meer bewust van de sfeer in de trein, vertelt Van Eunen. "Ik let nu meer op het gedrag van anderen. Als ik zelf muziek aan het luisteren ben en een conducteur controleert mijn vervoersbewijs, dan doe ik even mijn oortjes uit." 

"Het scheelt ook als je de conducteur met een vrolijke stem gedag zegt in plaats van hem te negeren. Door conducteurs de hand te schudden, laten we zien dat je hem in zijn waarde moet laten."

De eerste selfie met een conducteur op de Facebook-pagina Facebook TreinRespect

Ook de NS is erg blij met het initiatief: "Hartstikke fijn en leuk dat Nederland iets wil doen om het geweld tegen conducteurs tegen te gaan en de verhuftering aan te pakken", zegt een woordvoerder. "Zo'n Facebook-initiatief maakt het allemaal iets minder zwaar en dat is soms wel even goed. Het probleem leeft in de samenleving. Dat is fijn om te zien."

Facebook TreinRespect

STER reclame