De Kolonisten van Catan

Xbox? Nee, bordspellen zijn booming

Hoezo met je controller op de bank? Met z'n allen aan tafel een bordspel spelen, dat doen we weer steeds vaker. Vorig jaar zijn er flink meer spellen verkocht. Maar geen Monopoly of Mens Erger je Niet, maar moderne bordspellen - zoals Kolonisten van Catan.

Ondanks de populariteit van spellen voor de PS4, Xbox of Wii, blijft het 'ouderwetse' bordspel populair. "Er zijn meer uitgevers van spelletjes bijgekomen en daardoor komen er jaarlijks ook honderden nieuwe titels uit", zegt spelletjeskenner Peter Hein van Mulligen, in het dagelijks leven hoofdeconoom bij het CBS. "Je merkt dat het een normaler tijdverdrijf wordt."

30 seconds

Geen Monopoly

Vooral nieuwe bordspellen worden goed verkocht. "Die zijn kwalitatief beter en er is veel meer variatie. De moderne spellen zijn veel mooier vormgegeven en spannender", verklaart directeur Michael Bruinsma van 999 Games, van onder meer Kolonisten van Catan en 30 Seconds het succes. "En de groep die het een leuke hobby vindt, groeit."

Hoeveel meer er precies wordt verkocht, willen de spelletjesfabrikanten niet zeggen. Maar volgens 999 Games gaat het bij hen om een groei van "minimaal 20 procent".

"Vorig jaar was echt een goed jaar", zegt Bruinsma. "En dat komt vooral door het internet. Waar je in een speelgoedwinkel veertig spellen kwijt kunt, staan er op onze website 500 spellen."

Bordspellen zijn mainstream geworden.

Eigenaar Neverneverland

Utrecht heeft vier winkels die bordspellen verkopen en lijkt daarmee spelletjeshoofdstad van Nederland te zijn. Eentje daarvan is NeverNeverland, die al dertien jaar bestaat.

"In het begin kwamen er vooral echte liefhebbers, maar nu merk ik dat er een veel diverser publiek komt", laat de eigenaar weten. "Bordspellen zijn mainstream geworden."

Nico maakte z'n eigen spel

Een spelletje bedenken is niet alleen meer voorbehouden aan de uitgevers. Door internet is het makkelijker om iets te bedenken, te testen en in elkaar te zetten.

999 Games stimuleert het zelfs. "Wij staan vier keer per jaar op de spelletjesbeurs DucoSim", zegt productmanager Wim de Boer. "Meestal zijn we wel de hele dag volle bak bezig. Dan zien we zo'n vijftien tot twintig ontwerpers."

En dat heeft al een aantal spellen opgeleverd. "Op dit moment hebben we bijvoorbeeld Bonje in de Stal en Dieven in het assortiment. Die laatste gaat zelfs naar Amerika. Die twee spellen zijn aangedragen op de beurs."

Eigen spellen maken

Op zo'n succes hoopt Nico Pierik ook. Hij heeft De Piratenbende gemaakt, een spel waarbij je moet samenwerken tegen Spaanse overheersers.

Nico Pierik

"Het spel Flashpoint inspireerde me om een spel te maken waarbij je moet samenwerken en dat zich afspeelt op de zee." En zo bedacht hij het spel waar ruim een jaar werk in is gaan zitten. Morgen is hij op Ducosim om z'n spel aan te bieden bij 999 Games.

Deel artikel: