Zeldzame Maui-dolfijn met uitsterven bedreigd

De Maui-dolfijn wordt met uitsterven bedreigd. De kleine zoogdieren zwemmen alleen nog in de wateren van Nieuw-Zeeland en 't zijn er naar schatting nog maar 43 tot 47. Volgens een nieuw onderzoek is de dolfijnensoort over 15 jaar uitgestorven.

"Deze nieuwe cijfers zijn een wake-up call voor Nieuw-Zeeland", zegt de hoofdonderzoeker van de Duitse organisatie tegen de BBC. "Het land moet nu de knop omzetten en de dolfijnen beschermen. Het is niet de vraag óf de Maui-dolfijn gaat uitsterven, maar wanneer."

Het aantal Maui-dolfijnen neemt snel af

Verkeerd hoekje

Dat Maui-dolfijnen het de laatste tijd lastig hebben, heeft vooral met pech te maken. Dat stelt onderzoeker Mardik Leopold van de Universiteit Wageningen. "Visserijen vangen de dolfijnen per ongeluk. Er wordt niet op ze gevist, maar soms komen ze wel in een net terecht. Ze zitten gewoon net in het verkeerde hoekje. Nieuw-Zeeland zet wel enkele gebieden in het water af voor de visserij om de dieren te beschermen, maar dat is niet genoeg."

Ze zitten gewoon net in het verkeerde hoekje.

Onderzoeker Mardik Leopold van de Universiteit Wageningen

De ene dolfijn is de andere niet

In totaal zijn er zo'n 36 dolfijnensoorten. Hoe erg zou het zijn als een van die soorten uitsterft? "De Maui-dolfijn speelt in de voedselketens geen enkele rol, maar het is natuurlijk wel zonde als een soort uitsterft", zegt Leopold. "Sommige soorten doen het slecht en sommigen juist goed. Alleen al in de Noordzee zwemmen 250.000 bruinvissen. En dan zijn er nog veel meer soorten."

Toerisme

Leopold pleit wel voor meer actie van Nieuw-Zeeland, voordat het straks te laat is. "Ik wil niet op de stoel van de regering gaan zitten, maar ik kan me voorstellen dat een zeldzame dolfijnensoort toeristen trekt. Ik zou zo'n zeldzaam dier wel willen zien. Dit probleem is ook wel goed te managen, maar het moet niet te lang duren."

Deel artikel: