Werken bij Google

Zitzakken en massages: ook op de Nederlandse werkvloer?

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

Een kapper, stomerij, pooltafels, gratis maaltijden, massages, zwembaden, je krijgt het er allemaal bij als je bij Google werkt. Google is dan ook meerdere keren uitgeroepen tot aantrekkelijkste werkgever wereldwijd.

De Amerikaanse zoekgigant heeft een grote invloed op de internetwereld, maar krijgt het bedrijf dat ook op de werkvloer? HR-manager Laszlo Bock hoopt van wel. Hij heeft een boek geschreven, Work Rules, om zijn visie op personeelsbeleid aan de (internationale) man te brengen.

In het kort: trek de beste mensen aan en zorg ervoor dat die willen blijven. En als die 'beste mensen' er eenmaal zijn, moet je ze blijven stimuleren en motiveren. En dan niet zozeer met een hoog salaris, als wel met de werkomstandigheden en grote vrijheid.

Werkt dat hier ook?

Die filosofie lijkt succes te hebben, gezien Google's status als beste werkgever. Maar is dit beleid een voorbeeld voor andere bedrijven? En werkt dat ook in Nederland? We legden een aantal van Bocks 'rules' voor aan Petra Biemans, deskundige op het gebied van personeelsbeleid aan de hogeschool InHolland. Ze schreef mee aan een onlangs verschenen rapport over trends in organisaties.

Maak het leven eenvoudiger voor je werknemers

Volgens Bock moet je ervan overtuigd zijn dat de mens van nature goed is.

"En daarnaast moet je de moed hebben om je personeel te behandelen als eigenaren in plaats van machines. Machines doen alleen maar hun werk; eigenaren doen alles wat nodig is om hun bedrijf en team succesvol te laten opereren."

Beschouw je werk als een roeping
Haal diep adem en beloon oneerlijk

Volgens Biemans zien we het hier juist ook als een verworvenheid, dat we allerlei arbeidsafspraken hebben vastgelegd in cao's.

Is dit de toekomst van werk?

En dan de hamvraag:

Is dit de toekomst van werk?

En: zou jij bij Google kunnen werken?

Deel artikel: