Journalisten vinden Conchita Wurst he-le-maal het einde

Gehoord op de persconferentie: "Conchita, je bent de beste presentator en je bent geweldig."

Niet alleen fans, maar ook journalisten steken op het Eurovisie Songfestival hun bewondering voor de winnares van vorig jaar niet onder stoelen of banken.

Op het moment dat 'de vrouw met baard' de zaal in komt lopen, springen tientallen mensen op om foto's te maken met hun smartphone – tot ergernis van de professionele persfotografen. De organisatie moet meerdere keren vragen of iedereen weer op zijn plaats wil gaan zitten, voordat de persconferentie verder kan.

"Vergeleken met de winnaars van voorgaande jaren, Loreen en Emmelie de Forest, staat Conchita inderdaad veel meer in the picture", zegt Martijn van der Zande, die voor het derde jaar op rij verslag doet van het Songfestival. "Waar het andere jaren vooral om het lied gaat, krijgt dit jaar vooral de boodschap van Conchita aandacht."

  • EPA
  • EPA
  • NOS / Anna Pruis
  • EPA
  • EPA
  • NOS / Anna Pruis
  • NOS / Anna Pruis

In het perscentrum wordt sowieso vaak gejuicht en met vlaggetjes gezwaaid tijdens de have finales. "Dat komt doordat er ook mensen in de zaal zitten die Songfestivalblogs bijhouden en dus echte fans zijn", vertelt Martijn.

"Daar komt bij dat ieder land tien fans mag accrediteren voor de perszaal. Dat zijn waarschijnlijk de mensen die vooraan staan en het hardst juichen bij wat dan ook."

Geen Wurst meer

Conchita heeft net haar autobiografie uitgebracht, die in zes talen wordt verkocht. Vandaar ook de persconferentie. Op haar boek is haar 'achternaam' Wurst overigens niet meer te vinden. "Ik wilde mijn naam simpel en duidelijk maken", verklaart ze.

We are unity and we are unstoppable.

Conchita Wurst

Het is iets wat ze altijd al wilde: rondreizen om over haar 'wees jezelf' te vertellen. "Ik wil mijn boodschap verspreiden, ook als niemand het vraagt. Ik kan nu met veel machtige mensen praten."

Ambassadeur

Volgens journaliste Sandy Verhoeve, die in Oostenrijk woont, heeft Conchita ervoor gezorgd dat in Oostenrijk in ieder geval homo's iets meer worden geaccepteerd.

"De homogemeenschap was natuurlijk altijd wel actief, maar met Conchita kregen ze er een ambassadeur bij", zegt Verhoeve. "Conservatieve mensen blijven natuurlijk conservatief, maar ik denk wel dat het imago van Oostenrijk veranderd is."

  • ANP
    Fans van Portugal in de Wiener Stadthalle in Wenen
  • ANP
    Liefhebbers uit Israël laten zich horen
  • ANP
    In het perscentrum zijn ook fans van Azerbaijan aanwezig

Poetin

Conchita zelf denkt nog veel verder dan Wenen. "Ik zou graag nog een week met president Poetin willen doorbrengen, want ik zou graag willen weten hoe het is om hem te zijn."

De Russische journaliste in de zaal is in ieder geval fan. "Conchita, you're gorgeous", roept ze uit, voordat ze begint aan haar echte vraag.

Deel artikel: