De Britten vestigden een nieuw record via snowkiting

Britten snowkiten in recordtempo Groenland over

In recordtempo Groenland oversteken: dat is wat vier Britse onderzoekers voor ogen hadden toen ze in het vliegtuig stapten naar het noorden van de wereldbol. In negen dagen, 19 uur en 40 minuten trotseerden de mannen kou, sneeuw en andere gevaren over ruim 600 kilometer.

Daarmee werd het oude record van bijna 18 dagen verpulverd. En dat alles door middel van snowkiting.

De vier Britten in Groenland

Gevaren van Groenland

Zo'n recordpoging gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Het landschap in Groenland is alleen geschikt voor de echte avonturier en vraagt een intensieve voorbereiding, weet Martijn Schell. De Nederlander organiseert avontuurlijke reizen in onder meer Groenland. "Het is echt afzien. Je moet ontzettend goed getraind zijn om daar een tocht te maken. Naast het fysieke aspect moet je ook veel ervaring hebben met verschillende soorten sneeuw. Anders kan het erg gevaarlijk zijn."

De omstandigheden zijn sowieso niet ideaal. Het is er bijvoorbeeld nogal koud. De temperatuur ligt rond deze tijd van het jaar zo'n 25 graden onder nul. "Met een donzen vest kan je je daar nog aardig tegen kleden", zegt Schell. "Gevaarlijker zijn bijvoorbeeld de gletsjerspleten; gaten in de sneeuw van wel 20 tot 25 meter diep. Daar moet je langs of overheen, maar als je slecht zicht hebt is dat heel lastig."

Een gletsjerspleet kan 20 tot 25 meter diep zijn

Lastiger dan verwacht

Het Britse viertal is wel wat gewend, maar het kostte toch best veel energie. Expeditieleider Tom Avery spreekt van een extreem moeilijke tocht. "Het was veel zwaarder dan we in eerste instantie hadden gedacht. Vooral het gebrek aan slaap brak ons bijna op, maar het was de moeite waard. De natuur is adembenemend, met de mooie meren en het wild dat er rondloopt."

"Hoe dichter we bij de bewoonde wereld kwamen, hoe meer onze voeten pijn gingen doen. We kunnen het nog niet helemaal geloven, maar dat komt nog wel."

Hoe dichter we bij de bewoonde wereld kwamen, hoe meer onze voeten pijn gingen doen.

Expeditieleider Tom Avery
De route die het team aflegde

De Britten schoven dus over de sneeuw door middel van snowkiting. En dat is zeker niet gemakkelijk, benadrukt Martijn Schell.

"Je moet echt veel ervaring hebben met snowkiting, want je kunt minder goed anticiperen op obstakels. Daarnaast ben je natuurlijk heel erg afhankelijk van de wind. Of je gaat heel snel of juist niet. Ik merk overigens wel dat het steeds populairder wordt bij zulke reizen. Logisch ook, want met de juiste wind ben je tien keer sneller dan lopend."

Deel artikel: