Echte swekkers

'Swekker'-pagina van Facebook verwijderen gaat zomaar niet

Wat doe je als Facebook je pagina verwijdert zonder opgaaf van reden? Ga je bij de pakken neerzitten of klaag je ze aan? Dat laatste doet de beheerder van de Facebook-pagina 'De mooie Nicki Minaj generatie', ofwel de ‘Opperswekker’.

Op zijn pagina maakt hij een subcultuur belachelijk van mensen die zich graag tooien in Gucci-petjes en bontkragen. De zogeheten ‘swekkers’, een verbastering van het Engelse swag, dat zoiets betekent als denken-dat-je-cool-bent-maar-dat-eigenlijk-absoluut-niet-zijn.

De mooie Nicki Minaj generatie

Facebook vond de pagina - die 160.000 likes had - maar niks en dus werd die verwijderd. De Opperswekker is gewoon opnieuw begonnen (hier, met al 36.000 likes), maar het is de vraag of Facebook het nu wel pikt.

Ze kunnen in ieder geval een rechtszaak verwachten. Vorige week meldde de Opperswekker, die graag anoniem wil blijven, op de website Flabber dat hij van plan is een rechtszaak tegen Facebook te beginnen. Via Facebook spraken we de Opperswekker.

Heb je intussen al iets van Facebook gehoord?

"Nee, helemaal niks, nada. Ik heb ze helemaal doodgespamd, maar zoals ze zelf al aangeven lezen ze het lang niet altijd. Wat ik frappant vind. Dat geeft aan hoe serieus ze hun gebruikers nemen. Wat zijn 160.000 mensen op 1,5 miljard gebruikers? Ik had eerlijk gezegd wel wat meer liefde verwacht, aangezien het een van de grootste communitypagina’s was van Nederland."

Welke voorbereidingen tref je voor de rechtszaak tegen Facebook? Ga je het echt doorzetten, en heb je al een advocaat?

"Ik ben nu nog in de voorbereidende fase. Toen ik bekendmaakte dat ik die rechtszaak wilde beginnen, wilden mensen ons meteen helpen. Zij zitten nu in onze juridische adviesgroep. Met die groep gaan we de zaak eerst sterk neerzetten.

Wat al heel snel bleek, is dat het allemaal onontgonnen terrein is. De wil is er, maar het resultaat is lastig in te schatten. Maar ja, that’s part of the game. Ik wil graag anoniem blijven, maar wil ik die anonimiteit opgeven voor een rechtszaak? Ik hecht extreem veel waarde aan mijn privacy. Zowel uit principe, als uit voorzorg.

Die swekkers en hun hele aanhang zijn niet zo van het praten. Ik krijg meestal meteen naar mijn hoofd geslingerd dat ze niet al te aardige dingen met m’n moeder willen doen en dat ze m’n huis willen afbranden. Er hoeft maar één gek tussen te zitten. We kijken nu naar opties om mijn anonimiteit te waarborgen, maar lukt dat niet, dan zal de Opperswekker uit de schaduw stappen."

Op welke gronden klaag je Facebook precies aan?

Dat hangt af van welke strategie de advocaat uiteindelijk kiest. Maar een mogelijke route is bijvoorbeeld op grond van censuur, vrijheid van meningsuiting. Ik probeer daarnaast op deze manier ook meer aandacht voor het probleem op te wekken; grote partijen zoals Facebook kunnen de algemene gebruiker zo de grond in drukken zonder daar een reden toe te geven. Meer Nederland en minder China dus.

Het is David tegen Goliath, een miljardenbedrijf, denk je dat je een kans maakt?

"Makkelijk zal het niet worden, maar David heeft Goliath uiteindelijk ook met niks meer dan een steen de wereld uit geholpen. Ik strijd voor de gewone gebruiker en boor een maatschappelijk probleem aan dat anders onbesproken blijft. Als Facebook reageert, is dat al een succes."

Ik gooi die virtuele steen.

Opperswekker

Kan je de muur omschrijven waartegen je opliep toen je zelf contact zocht met Facebook?

"Het bleef bij contact zoeken. Ze communiceren heel leuk naar buiten dat ze open zijn en rekening houden met hun gebruikers. Maar in werkelijkheid is er niet eens een Nederlands nummer waarnaar je toe kan bellen. Het enige wat ze je geven is een soort standaard klachtenformulier, ergens verstopt op Facebook."

Waarom denk je dat juist jouw pagina eraf is gegooid en bijvoorbeeld niet Nederland Mijn Vaderland met de hatelijke comments op de bootvluchtelingenramp?

"Dat vind ik raar, want het zorgt voor een dubbele standaard. Die mensen hebben ook het recht om te zeggen wat ze willen, zolang ze dit maar binnen de grenzen van de wet doen. Of ik het met hun teksten eens ben of niet staat daar op zich los van."

Hoe belangrijk is het dat de wereld blijft lezen over DMNMG?

"Heel belangrijk. Wie moet zich anders bezighouden met de heropvoeding van de mensen die ik een podium geef? Mijn taak is pas klaar als mijn pagina overbodig is geworden en zijn doel voorbij heeft gestreefd. Wat zich afspeelt op en rond mijn pagina is een afspiegeling van de hedendaagse maatschappij."

Deel artikel: