Obesitas

Waarom zijn wij minder dik dan de rest van Europa?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Europa heeft in 2030 een epidemie van overgewicht en obesitas, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bijna heel Europa, want niet in Nederland. Wij worden juist dunner. Hoe kan dat?

Om het verschil even goed aan te duiden, kan je hieronder door te swipen erachter komen hoeveel dikker de Europeaan wordt vergeleken met de Nederlander.

Terwijl bijna heel Europa verder uitdijt, zijn wij over 15 jaar dus slanker. Het antwoord op de vraag waarom, hoor je niet zo vaak: goed beleid. Dat zegt hoogleraar Voeding en Overgewicht aan de VU Jaap Seidell tenminste. "Wij zijn vroeg begonnen: in 1987 waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al voor obesitas."

En dat goede beleid is er vooral lokaal: "In tientallen Nederlandse gemeenten lopen jongerenprogramma's die zich specifiek richten op het voorkomen van overgewicht", zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Huisartsen, scholen en buurthuizen trekken daarin samen op. Ze zijn er daar echt actief mee bezig. Er is bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor gezond eten in schoolkantines."

Daar komt bij dat we in Nederland überhaupt een Voedingscentrum hebben. "In andere landen is er niet eens een centrum, of is het een commerciële instelling", zegt Van der Ploeg.

Fietsen

Wat ook helpt, is dat Nederlanders veel bewegen (onderzoekje hier). Of het nou écht daardoor komt, is speculatie, zegt Matthijs van den Berg van het RIVM. "Maar bewegen zit in onze cultuur. Nederland is een fietsland. Veel afstanden zijn goed te doen met de fiets of lopend. Overgewicht is een verstoorde energiebalans, het heeft te maken met hoeveel je eet en hoeveel je beweegt. Nederland scoort goed aan de beweegkant."

En daar mogen we best trots op zijn. Want de prognose (vooral gebaseerd op het politiek beleid dat een land voert) voor andere Europese landen is behoorlijk schokkend.

De WHO verwacht dat 91 procent van de Ierse mannen in 2030 overgewicht heeft. En in 2030 heeft 80 procent van de Belgische dames overgewicht, vreest de organisatie. En nog een keertje Ierland: de WHO verwacht dat 57 procent van de Ierse vrouwen in 2030 obesitas heeft.

In de kaartjes hieronder kan je per land zien hoe het met overgewicht en obesitas zit. De verschillen tussen 2010 en 2030 zijn bijna overal groot.

Mobiele versies hier (vrouwen) en hier (mannen).

Deel artikel: