ANP

'Fuck de koning', mag dat?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Activist Abulkasim Al-Jaberi wordt vervolgd omdat hij 'fuck de koning' heeft geroepen. Tijdens een protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam riep hij 'fuck de monarchie, fuck het koningshuis, fuck de koning, fuck de koningin'. Dat is majesteitsschennis, zegt het OM. Maar maakt zo'n vervolging kans?

Dit zijn de beelden van Al-Jaberi die 'fuck de koning' roept:

Maakt dit kans?

"Ik vind het een beetje gezocht", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht. "Op majesteitsschennis wordt weinig vervolgd. Als deze uitspraak de enige grond is, ben ik heel benieuwd of dat gaat lukken."

De advocaat van de activist denkt niet dat de zaak kans maakt. "De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis", zegt hij. "Dit was op geen enkele manier een belediging." Desnoods stapt de advocaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zegt hij.

Fuck de Koning, mag dat?

"De grenzen van vrijheid van meningsuiting in het Europees recht zijn heel ruim", zegt Voermans. "In het belang van de democratie is de ruimte om te beledigen, te shockeren en te verontwaardigen heel groot. Maar dat wordt wel anders als het gaat om mensen die zich niet kunnen verdedigen, zoals rechters en koningen."

Hoe vaak gebeurt dit?

Vervolging voor majesteitsschennis komt bijna niet voor. Tussen 2000 en 2012 moesten 17 mensen voor de rechter komen, blijkt uit een brief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer uit 2013. 15 van hen werden veroordeeld. Onder hen was bijvoorbeeld de waxinelichtgooier. Daarnaast kreeg in die periode één iemand een boete.

"Er lijkt een toename te zijn sinds 2000", zegt Voermans. "Vandaar de vragen aan de minister destijds. Hij kruipt er onderuit door te zeggen dat het ook in 1998 voorkwam." Hoewel het volgens Voermans lastig is cijfers van voor die tijd te vinden, heeft hij "sterk het idee" dat veroordelingen daarvoor "heel zelden" voorkwamen. "Er lijkt een aanscherping te zijn van de normen."

Waarom deze man wel, en LuckyTV niet?

De majesteit heeft wel ergere dingen naar z'n hoofd gekregen dan 'fuck'. Hans Teeuwen bijvoorbeeld.

"Het is heel moelijk om iemand te vervolgen die satire of cabaret maakt", zegt Voermans. Het gaat er volgens de hoogleraar om of je het koningshuis met je uitspraken schade wil toebrengen. "Of deze activist het koningshuis echt heeft gekrenkt is de vraag."

Ook D66 zet vraagtekens bij de vervolging van de activist. De Kamerleden Pechtold en Schouw vinden dat het Openbaar Ministerie de artikelen over majesteitsschennis als een dode letter moet beschouwen en ze niet actief moet uitvoeren.

In Kamervragen zeggen ze dat er ruimte moet zijn voor tegenstanders van de monarchie zolang de veiligheid niet in het geding komt. Volgens D66 moet belediging van de koning niet anders worden gestraft dan het beledigen van gewone burgers.

Deel artikel: