Baard

'Blijf mannen met baarden gewoon zoenen'

Loop een dagje door de binnenstad en je telt bijna meer baarden dan straatstenen. Genoeg mannen zullen zich dan ook onder de kin hebben gekrabd toen gisteren werd gemeld dat baarden een broednest voor bacteriën vormen. Er zouden zelfs poepresten tussen gezichtsharen blijven plakken.

Dat concludeerde tenminste een Amerikaanse microbioloog, nadat hij met een wattenstaafje verschillende baarden in New Mexico had onderzocht. Volgens hem zijn sommige baarden "net zo vies als wc's".

"Nogal overdreven", vindt Jan-Willem Veening, microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Onze huid zit vol bacteriën, dus het is logisch dat die ook in een baard te vinden zijn."

Er blijven misschien wel wat meer etensresten in een baard hangen, waar bacteriën sneller op groeien. "Maar die zijn in principe ongevaarlijk", zegt Veening. "Het is niet zo dat je ziek wordt van een wat onhygiënische baard. Op je smartphone zitten nog veel meer bacteriën en poepresten. Meer dan op een wc-bril."

Op je smartphone zitten veel meer bacteriën en poepresten.

Jan-Willem Veening, microbioloog

Wat hangt er dan wel in je baard?

In principe dezelfde bacteriën die as we speak over je huid kruipen. "Dat zijn bacteriën die pas schadelijk zijn, zodra ze geactiveerd worden", zegt Veening. "Daar zijn bepaalde triggers voor, zoals een verlaagde weerstand of open wond, maar we kennen niet alle oorzaken."

Dan hebben we het bijvoorbeeld over deze jongens:

Welke bacteriestammen kunnen er in je baard zitten? Check de infogra-sik.

Pathogene bacteriën

Volgens Veening zouden baarden pas echt ongezonde effecten hebben wanneer wordt aangetoond dat er pathogene bacteriën in te vinden zijn. "Dat is bij dit experiment niet het geval. Pathogenen zijn ziekteverwekkers die bijvoorbeeld in je neus zitten als je verkouden bent. Maar die kunnen niet lang overleven buiten hun natuurlijke omgeving."

Ook vrouwen zouden zich volgens Veening niet moeten laten afschrikken door het Amerikaanse onderzoek. "Mijn advies is mannen met baarden gewoon te blijven zoenen."

.

Baarddragers moeten hun trots dus vooral niet afscheren of extra vaak gaan inzepen. "Te hygiënisch is ook niet goed. Dan krijg je misschien weer huidirritaties. Je moet gewoon je boerenverstand gebruiken, net zoals je dat bij andere lichaamsdelen doet."

Deel artikel: