1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Rambam

'Je zuigt wat projecten uit je duim en je krijgt een lintje'

Jörgen Raymann, Jan Slagter, Marga Bult, Jelte Sondij. Wie hoort er eigenlijk niet in dit rijtje, maar staat er wel in?

Die laatste, en dat viert hij op Twitter. Sondij kreeg vandaag in Utrecht een lintje, terwijl hij niet was voorgedragen.

Wat is er gebeurd?

Bij de traditionele lintjesregen kregen vandaag 2838 mensen een lintje, een koninklijke onderscheiding voor verdiensten aan de samenleving. Om die te krijgen moet je worden voorgedragen en vervolgens een flinke screeningsprocedure doorlopen.

Lijkt indrukwekkend, dat stappenplan, maar je glipt er volgens Rambam-presentator Sondij vrij makkelijk doorheen. "We hebben namens een willekeurige Utrechter een verzoek ingediend voor een lintje. Je moet dan allerlei papieren opsturen, en aangeven wat voor projecten diegene gedaan heeft. Dat hebben we allemaal verzonnen."

In het voorstel stonden "allerlei goede doelen-projecten", zegt Sondij. "Over teckels en ecologisch tuinieren."

Plakbaard

Uiteindelijk wilde de persoon wiens naam het programma had gebruikt zelf het lintje niet in ontvangst nemen. "Dus heb ik het gedaan. Ik ben met een plakbaard en een pruik op naar Utrecht gegaan. En daar heb ik als willekeurige Nederlander een lintje in ontvangst genomen. Ik kreeg van de burgemeester nog een speech over mijn niet-bestaande goede daden."

Blijkbaar kun je de grootst mogelijke onzin insturen. Het is allemaal niet gecheckt.

Jelte Sondij

"Ik ben heel erg verbaasd dat dit zomaar kan. Je zuigt wat projecten uit je duim en je krijgt een koninklijke onderscheiding. Het voorstel is ook ingediend door een commissie van niet-bestaande leden. Blijkbaar kun je de grootst mogelijke onzin insturen. Het is allemaal niet gecheckt, terwijl het met wat googelen te achterhalen was geweest."

De gemeente Utrecht zoekt uit hoe het allemaal precies heeft kunnen gebeuren. “De lintjesregen is altijd een zeer persoonlijk moment voor diegenen die worden onderscheiden", reageert burgemeester Van Zanen. "Hun jarenlange inzet voor de samenleving, voor de mensen in hun buurt, sportvereniging, kerk of voor de wetenschap, wordt op een bijzondere manier beloond in het bijzijn van hun naasten. Het zou jammer zijn als zo’n bijzonder moment door een onjuiste uitreiking zou worden ontsierd.”

Sondij is het daar uiteindelijk mee eens. "Ik vind de lintjes een hartstikke mooi iets. Daarom ga ik mijn lintje ook teruggeven, want als iemand hem niet verdiend heeft, ben ik het."

Deel artikel: