Handpoetsers met hun mond vol tanden

time icon
CB Du Rietz/Flickr/CC 2.0/by-nc-sa

De strijd tussen de handtandenborstel en de elektrische borstel lijkt beslecht - en de elektrische borstel wint. Dat is nu wetenschappelijk bewezen door Martijn Rosema van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Morgen promoveert Rosema op zijn onderzoek naar effectief tandenpoetsen.

Met de elektrische tandenborstel haal je ongeveer de helft van alle tandplak op je gebit weg. Met de handtandenborstel iets minder. "Als je alle tandplak weg wilt hebben, bereik je dat strikt genomen met beide borstels", zegt Rosema. "Het probleem is eigenlijk dat mensen de handtandenborstel niet helemaal gebruiken zoals zou moeten."

"Je doet je tandpasta erop, en gaat dan rondlopen, dingen klaarleggen voor de volgende dag: je aandacht is ergens anders. Dan ligt het voor de hand dat je niet overal bent geweest. Klinisch gezien ben je dan nog niet helemaal klaar." Bij de elektrische borstel zit de beweging er al in. "Dan hoef je hem alleen een beetje eerlijk over je gebit te verdelen."

Want twee zijn beter dan één Tess Shebaylo/Flickr/CC 2.0/by-nc-nd

Tandvlees

Het verschil tussen het effect van de twee borstels is dus niet groot, maar vooral voor mensen die risico lopen op tandvleesproblemen is een elektrische borstel beter.

Opvallend: oplaadbare borstels zijn dan weer effectiever dan elektrische borstels met twee batterijtjes. Waarom is Rosema niet helemaal duidelijk, maar "ik kan me voorstellen dat er meer power in zit". En roterende borstels zijn weer beter dan sonische, die alleen heen en weer bewegen.

Hoe poetsen wij?

Dat ligt aan je referentiekader, vindt Rosema. De mondzorg in Nederland is goed, dus dat is niet te vergelijken met gebieden waar mensen helemaal niet poetsen. Maar er zijn verbeterpunten: "Ik denk dat het gros het veel beter kan doen door de aandacht erbij te houden."

Ook mensen die in hongerstaking zijn, moeten hun tanden poetsen.

Martijn Rosema

5 tips voor het poetsen van je tanden:

- Let op de stand van de haren van de borstel. Over het algemeen krijg je het advies om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen, maar waarschijnlijk moet dat eerder al. Als de haren buiten de steel komen, dan is 'ie versleten. 

- Poets 's avonds altijd je tanden net voor het slapengaan. Dan maak je namelijk minder speeksel aan. En dat is niet handig omdat speeksel een reinigend vermogen heeft. Het scheelt dus als je alles netjes hebt schoongemaakt, voordat je speeksel op standby gaat.

 - Sta niet te lang stil bij welke tandpasta je gebruikt. Die is voor het weghalen van tandplak helemaal niet nodig. De fluoride die erin zit is wel belangrijk, om gaatjes tegen te gaan.

- Tandenstokers werken beter dan flossen, vindt Rosema. Al heeft dat wel weer te maken met hoé je flost, de meeste mensen doen dat volgens hem niet goed. En als je genoeg ruimte hebt tussen je tanden, gebruik dan een ragertje. 

- Misschien wel de belangrijkste: vraag advies aan je mondhygiënist over hoe je alles moet gebruiken.

En hoe poetst hij zelf? "Ik ben een hybride poetser. Dat betekent 's ochtends met de hand en 's avonds elektrisch."