Elektrische tandenborstel

Handpoetsers met hun mond vol tanden

De strijd tussen de handtandenborstel en de elektrische borstel lijkt beslecht - en de elektrische borstel wint. Dat is nu wetenschappelijk bewezen door Martijn Rosema van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Morgen promoveert Rosema op zijn onderzoek naar effectief tandenpoetsen.

Met de elektrische tandenborstel haal je ongeveer de helft van alle tandplak op je gebit weg. Met de handtandenborstel iets minder. "Als je alle tandplak weg wilt hebben, bereik je dat strikt genomen met beide borstels", zegt Rosema. "Het probleem is eigenlijk dat mensen de handtandenborstel niet helemaal gebruiken zoals zou moeten."

"Je doet je tandpasta erop, en gaat dan rondlopen, dingen klaarleggen voor de volgende dag: je aandacht is ergens anders. Dan ligt het voor de hand dat je niet overal bent geweest. Klinisch gezien ben je dan nog niet helemaal klaar." Bij de elektrische borstel zit de beweging er al in. "Dan hoef je hem alleen een beetje eerlijk over je gebit te verdelen."

Want twee zijn beter dan één

Tandvlees

Het verschil tussen het effect van de twee borstels is dus niet groot, maar vooral voor mensen die risico lopen op tandvleesproblemen is een elektrische borstel beter.

Opvallend: oplaadbare borstels zijn dan weer effectiever dan elektrische borstels met twee batterijtjes. Waarom is Rosema niet helemaal duidelijk, maar "ik kan me voorstellen dat er meer power in zit". En roterende borstels zijn weer beter dan sonische, die alleen heen en weer bewegen.

Hoe poetsen wij?

Dat ligt aan je referentiekader, vindt Rosema. De mondzorg in Nederland is goed, dus dat is niet te vergelijken met gebieden waar mensen helemaal niet poetsen. Maar er zijn verbeterpunten: "Ik denk dat het gros het veel beter kan doen door de aandacht erbij te houden."

Ook mensen die in hongerstaking zijn, moeten hun tanden poetsen.

Martijn Rosema

En hoe poetst hij zelf? "Ik ben een hybride poetser. Dat betekent 's ochtends met de hand en 's avonds elektrisch."

Deel artikel: