NOS Op 3
Gijs van Ouwerkerk

Niets onder de 18 is de afspraak, maar afspraken zijn er om gebroken te worden, dacht de Universiteit Twente. Acht minderjarigen van 17 jaar werden op pad gestuurd met de simpele opdracht: koop zoveel mogelijk alcohol. 

En zo geschiedde: na vier dagen stond de teller op 850 liter. Dat zijn grofweg 120 kratten bier of ruim 1.100 flessen wijn. "Bij gewone controles kopen minderjarige mysteryshoppers meestal een kleine hoeveelheid, om de aankoop gewoon te laten lijken", zegt Joris van Hoof, onderzoeker bij de universiteit. 

Maar als jongeren meer willen kopen, lukt het meestal toch, blijkt nu uit de proef van de universiteit. Slechts 10 procent van de aankopen mislukte.

Dit krijg je als je 850 liter drank in een infographic wilt vangen NOS/Rosemarie Escher

Gemiddelde 17-jarigen

Volgens van Hoof hebben de shoppers niet extra hun best gedaan: "Ze zien er uit als gemiddelde 17-jarigen. Ze zijn beoordeeld door hun eigen docenten op school en ook door ons onderzoeksteam."

Sinds vorig jaar mogen jongeren onder de 18 geen drank meer kopen. Ze zijn zelfs strafbaar als ze met alcohol in hun rugzak lopen. Winkels die toch alcohol meegeven, krijgen een boete. 

STER reclame