Soufian was erg verrast door de vele reacties

Heeft de toespraak van vakkenvuller Soufian zin gehad?

Soufian Afkir is verrast door alle reacties die hij heeft gekregen. De 19-jarige vakkenvuller stal gisteren de show tijdens een aandeelhoudersvergadering van Ahold door namens FNV meer loon te vragen. Het is alleen de vraag of zijn betoog op korte termijn nut zal hebben, want de onderhandelingen over de cao zitten muurvast.

"Ik hoopte zo dat het mensen wakker zou schudden en volgens mij is me dat wel gelukt", zegt Soufian. "Ik denk alleen niet dat er nu op korte termijn iets gaat veranderen. Tenminste, ik heb nog van niemand iets gehoord."

'Dat wil je toch niet?'

Ahold zegt sympathie voor zijn actie te hebben, maar een woordvoerder herhaalt de woorden van CEO Dick Boer: de aandeelhoudersvergadering was niet de goede plek voor de toespraak van Soufian. "De discussie over het loon moet niet worden gevoerd met Ahold, maar aan de cao-tafel", zegt een woordvoerder.

Die onderhandelingen worden gevoerd tussen de FNV en Detailhandel Nederland, die onderhandelt namens de werkgevers. En die laatste partij is kritisch over het 'FNV-plan' van Soufian. "Als iedereen boven de achttien het salaris van een 23-jarige zou verdienen, gaat er veel werkgelegenheid verloren", stelt Pieter Verhoog van Detailhandel Nederland. "Ze worden dan onbetaalbaar en dat kost honderdduizenden banen. Dat wil de FNV toch ook niet?"

Henk van der Ploeg van de FNV moet lachen om die opmerking. "Het werk is er of het werk is er niet. Toch? Natuurlijk is de loonkostenpost voor kleine ondernemingen soms een zware dobber. Maar om het op z'n zachtst te zeggen: ik vind het niet een heel serieuze opmerking. Misschien dat de boodschappen iets duurder worden, maar so what?"

Om uw loon van een jaar te evenaren, moet ik 299 jaar fulltime werken. Ja u hoort het goed, 299 jaar.

Soufian tijdens de aandeelhoudersvergadering

"De supermarktbranche heeft misbruik gemaakt van de crisis", vindt Van der Ploeg. "Zij zijn juist de enige in de detailhandel die geen last hebben gehad van de crisis. Iedereen bleef toch boodschappen doen? Waarom komen ze werknemers dan niet tegemoet?"

Verhoog zegt weinig te kunnen met deze opmerking van Van der Ploeg. "Het is nu eenmaal het businessmodel van de retail om de kosten laag te houden."

Zo stond Soufian in de vergaderzaal halverwege zijn toespraak

De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten nu dus muurvast. Volgens Van der Ploeg omdat werkgevers van alle toeslagen af willen. Vakkenvullers krijgen nu nog 's avonds en op zondag een extra percentage bovenop hun loon. Verhoog vindt op zijn beurt dat de FNV geen 'open onderhandelingen' durft te voeren.

FNV wil nu via de politieke weg een hoger minimumloon afdwingen. Detailhandel Nederland staat nog wel open voor onderhandelingen.

Mijn telefoon staat roodgloeiend en ik word bedolven onder de berichtjes. Geweldig hoeveel het teweegbrengt.

Soufian tijdens de aandeelhoudersvergadering

En Soufian? Hoe verschijnt hij weer op de werkvloer deze week? Hij is in ieder geval niet bang om zijn baantje kwijt te raken door zijn actie. Vrijdag moet hij weer werken.

"Door mijn collega's zal ik hartelijk ontvangen worden. Hoe de filiaalleiders reageren? Geen idee, misschien hebben ze het niet gezien, kan dat?", zegt Soufian lachend. "Nee ik denk dat het allemaal wel meevalt, ik zal vast niet ontslagen worden."

Bedragen minimumloon per uur (bruto) per 1 januari 2015

Leeftijd36 uur per week38 uur per week40 uur per week
23 jaar en ouder€ 9,63€ 9,12€ 8,66
22 jaar€ 8,18€ 7,75€ 7,36
21 jaar€ 6,98€ 6,61€ 6,28
20 jaar€ 5,92€ 5,61€ 5,33
19 jaar€ 5,05€ 4,79€ 4,55
18 jaar€ 4,38€ 4,15€ 3,94
17 jaar€ 3,80€ 3,60€ 3,42
16 jaar€ 3,32€ 3,15€ 2,99
15 jaar€ 2,89€ 2,74€ 2,60

Deel artikel: