Soufian

Hoelang een vakkenvuller werkt voor het loon van een Ahold-baas

Een aandeelhoudersvergadering, normaal gesproken niet echt het podium waar een 19-jarige vakkenvuller de show steelt. Maar vandaag wel. Soufian Afkir wilde Ahold-baas Dick Boer even duidelijk maken dat jongeren ouder dan 18 een volwasseneloon moeten krijgen in plaats van het minimum jeugdloon.

Hij maakte de vergelijking tussen het uurloon van Boer (1600 euro) en zijn eigen uurloon (5,96 euro). "Om uw loon van een jaar te evenaren, moet ik 299 jaar fulltime werken. Ja u hoort het goed, 299 jaar."

"Het prachtige pak dat ik nu aan heb, kan ik met mijn uurloon maar voor de helft betalen. En meneer Boer, dat ziet er dus zo uit", zei Soufian voor hij zijn halve pak afritste.

Vakkenvullerpetitie

Soufian sprak namens de jongerenafdeling van de FNV, Young & United. "Maar vooral vanuit mijn eigen ervaring", vertelde hij aan NOS op 3. "Ik wilde het probleem aankaarten en volgens mij is dat wel gelukt. Het was een zeer geslaagde actie."

Vonden ook de bobo's in de zaal. "Sommige aandeelhouders kwamen zelfs naar me toe om te zeggen dat ik het goed had gedaan", zegt Soufian. "In tegenstelling tot Dick Boer, die leek niet al te blij met mijn actie."

Of er nu ook echt iets gaat gebeuren aan de lage lonen, weet Soufian nog niet. Boer vertelde hem dat het uurloon van het personeel op tafel ligt bij de CAO-besprekingen en dat daar besloten wordt of er iets verandert. Boer: "Ik denk niet dat een aandeelhoudersvergadering de juiste plek voor deze discussie is."

Maar Soufian is blij dat 'ie er in zijn hemd stond. "Ik heb in ieder geval een indruk achtergelaten."

Deel artikel: