Lange mannen

Vinden vrouwen langere mannen aantrekkelijker?

Waarom zijn Nederlanders toch zo lang? Daar zocht Gert Stulp, onderzoeker aan een Londense Universiteit, antwoord op. Wat blijkt: lange Nederlandse mannen krijgen vaker kinderen dan kleine Nederlandse mannen. En de kinderen van deze mannen zijn vaak ook weer langer. Zo blijft de gemiddelde lengte in ons land relatief hoog.

We spraken Stulp - kort - over de uitkomsten van zijn onderzoek.

Lange mannen krijgen dus meer kinderen. Vinden vrouwen lange mannen aantrekkelijker?

"Er is onderzoek dat aantoont dat lange mannen iets aantrekkelijker worden gevonden dan kleine mannen. Ook uit ons onderzoek blijkt dat langere mannen iets meer kans hebben op een partner. Maar we kunnen dat niet zo stellig zeggen. Er zijn natuurlijk veel meer eigenschappen die van belang zijn bij een partnerkeuze."

Gelden deze uitkomsten ook in andere landen?

"Nee, het gaat echt alleen om lange Nederlanders. In Amerika krijgen mannen met een gemiddelde lengte juist meer kinderen. En er zijn ook landen waar juist kleine mannen zich meer voortplanten."

Waarom heb je dit juist in Nederland onderzocht?

"In anderhalve eeuw is de gemiddelde Nederlander zo'n 20 centimeter gegroeid. Dat is bijzonder, want in andere landen ligt die groei veel lager of is deze zelfs tot stilstand gekomen. Eerder werden al voeding en goede gezondheidszorg genoemd als oorzaken voor onze buitensporige lengte. Maar in andere westerse landen met dezelfde gunstige omgevingsfactoren groeien de mensen minder hard. Daarom gingen we op zoek naar andere mogelijke oorzaken."

Gert Stulp

Zit er eigenlijk een grens aan onze groei?

"Het is heel lastig om te zeggen wat de limiet is. Er zullen fysieke grenzen zijn, maar waar die precies liggen, weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat de zwaartekracht op een gegeven moment beperkingen oplegt."

Nog even wat feitjes:

Nederlandse mannen en vrouwen zijn met gemiddelden van 1.84 meter en 1.70 meter wereldwijd het langst. De kleinste mannen wonen in Indonesië: zij zijn gemiddeld 1 meter 58 lang. In Bolivia wonen de kleinste vrouwen, met een gemiddelde lengte van 1.42 m.

Gemiddelde lichaamslengte per land (bron: Averageweight.co)

LandMannenVrouwen
Nederland1.84 m1.70 m
België1.79 m1.68 m
Duitsland1.81 m1.65 m
Bolivia 1.60 m1.42 m
Indonesië1.58 m1.47 m
China1.67 m1.59 m
Zuid Afrika1.69 m159 m
Amerika1.76 m1.62 m
Brazilië1.73 m1.59 m
Australië 1.75 m1.63 m

Deel artikel: