Start-up wil bomen planten met drones

Bomen planten met een drone. Als het aan de Amerikaanse start-up BioCarbon Engineering ligt, wordt dat idee zo snel mogelijk werkelijkheid. De organisatie hoopt 36.000 bomen per dag te planten om zo de massale ontbossing in de wereld tegen te gaan.

De vernieuwende werkwijze is veel minder traag en bovendien goedkoper dan handmatig planten, stelt het bedrijf.

Hoe gaat dat dan in z'n werk?

Eerst brengt de drone het gebied waar gezaaid moet worden in kaart. Daarbij worden onder meer de bodemsamenstelling en het grondwater geanalyseerd. Aan de hand van die informatie wordt de optimale vliegroute berekend. De drone dropt vervolgens capsules vanaf twee meter hoogte op de grond.

Normaal gesproken worden droge zaden gebruikt, maar BioCarbon maakt ze eerst vochtig voordat ze zich in de grond nestelen. Zo groeien de zaden sneller, claimt het bedrijf. De drone kan in een kwartier 100 tot 150 capsules laten vallen, waarna hij terug moet naar zijn laadstation en opnieuw kan beginnen.

Maar... gaat het ook werken?

Koen Kramer houdt zich als senior onderzoeker aan de universiteit van Wageningen bezig met bosbouw. Hij vindt het idee erg interessant, maar heeft ook zijn twijfels. "Bijna alle leden van het onderzoeksteam hebben geen aantoonbare affiniteit met bossen. Dat lijkt me wel een risico. Ze zullen versterking nodig hebben vanuit de bosbouw."

Kramer denkt een drone wel van toegevoegde waarde kan zijn bij bebossing. "Op die manier kan je bomen plaatsen op grond waar mensen lastig kunnen komen, zoals op rivierbeddingen en hellingen. Het zal ook ongetwijfeld goedkoper zijn."

Vooralsnog is BioCarbon Engineering de technologie aan het testen. Het bedrijf hoopt aan het einde van de zomer in drie verschillende landen de lucht in te gaan.

Deel artikel: