Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club

Filmmaatschappij mag Australische downloaders opsporen

Australische downloaders die de film Dallas Buyers Club illegaal hebben binnengehaald, kunnen binnenkort een brief op de deurmat verwachten. Een rechter besloot vandaag dat zes grote internetproviders de gegevens van duizenden illegale downloaders aan de Amerikaanse filmmaatschappij Voltage Pictures moeten overhandigen.

"Australië is een van de plekken met het hoogste aantal illegale downloads. Dit is een eerste stap van een auteursrechthebbende om dat te veranderen", zei de advocaat van de filmmaatschappij na de uitspraak.

De filmmaatschappij kon met een speciaal programma achterhalen dat veel Australiërs Dallas Buyers Club binnenhaalden. Ze downloadden de torrent en konden zo zien welke ip-adressen het bestand aan het uploaden waren.

Brieven

Het filmbedrijf krijgt met deze uitspraak de namen en adressen van illegale downloaders in handen. Het is nog onduidelijk wat ze precies met de gegevens gaan doen, maar het ligt voor de hand dat zij brieven gaan versturen.

De rechter eist wel dat de gegevens alleen gebruikt wordt voor het leggen van een claim bij de illegale Dallas Buyers Club-kijkers. De brieven die verstuurd worden, moet de rechter eerst goedkeuren.

In een aantal landen, zoals Amerika en Duitsland, ontvangen illegale downloaders al brieven van filmbedrijven. Daarin worden soms bedragen van duizenden dollars gevraagd voor het schenden van het auteursrecht. Daarin wordt nog wel eens gedreigd met een rechtszaak als er niet wordt betaald.

Toch is het maar de vraag of een ip-adres iets bewijst. "Je weet wel vanaf welke locatie een film is gedownload, maar het toont niet aan welke persoon het bestand precies binnenhaalde", zegt advocaat Joran Spauwen, die zich gespecialiseerd heeft in intellectueel eigendomsrecht.

Hoger beroep

De Australische internetproviders kunnen nog in hoger beroep gaan. Als die niet anders oordeelt, is het goed mogelijk dat ook in Australië downloaders steeds vaker persoonlijk worden benaderd.

Deel artikel: