NOS Op 3
Flickr / Pete / CC By 2.0

"En? Lig je al in bed? xxx" Jongeren gaan slapen en worden wakker met hun telefoon. En met een smartphone in je bed is een seksueel getint berichtje of foto al snel verstuurd. Een kwart van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar heeft weleens aan sexting gedaan, zeggen ze zelf in het EenVandaag jongerenpanel. 

Snapchat

Jongeren 'sexten' op verschillende manieren. 45 procent van de ondervraagden geeft aan via berichtendiensten als Whatsapp een seksueel getint berichtje te hebben verstuurd. Het aantal jongeren dat een pikante foto van zichzelf uitstuurt, bijvoorbeeld via Snapchat, ligt op 23 procent. 

15 procent van de jongeren heeft al eens naakt, of in ieder geval deels ontkleed, voor de webcam gezeten. Een klein deel geeft de (beeld)regie zelfs uit handen: 6 procent heeft wel eens een seksueel getinte foto of video van zichzelf laten maken door een ander.

Het online gedrag van jongeren NOS

Het grote gevaar van sexting blijft dat die foto's of video's op de telefoon van de ontvanger blijven staan en later uitlekken. Meer dan de helft van alle jongeren kent wel iemand van wie er het afgelopen jaar een naaktfoto rond ging. 

Toch zijn ze niet bang voor het uitlekken van eigen naaktfoto's: slechts 4 procent vreest dat er binnenkort zulke foto's van hen online komen. Als er een plaatje van je uitlekt, is dat voor het grootste deel eigen schuld dikke bult, zegt driekwart van de jongeren in het panel.

STER reclame