Tidal

Hifi-muziek op Tidal, leuk, maar hoor je het verschil?

Wat is de overeenkomst tussen Beyoncé, Kanye, Madonna, Daft Punk, Rihanna, Nicky Minaj, Coldplay, Usher, Deadmau5 en Alicia Keys? Ze maken muziek. Klopt. Én ze supporten Tidal, de nieuwe muziekdienst van Jay-Z. Vergelijk het met Spotify, maar dan een versie die grote artiesten met open armen ontvangen.

De dienst was al gelanceerd, maar dat wordt vandaag nog even dunnetjes overgedaan. Met alle toeters en bellen die daarbij horen. Zo werd onder meer het onderstaande spotje online gezet, om meteen maar even duidelijk te maken wie je allemaal tegenkomt op Tidal.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het verschil tussen Jay-Z's Tidal en de populaire streamingdiensten: het kost geld. Maar dan krijg je er ook wat meer voor terug, is de gedachte. Net als de artiest, die krijgt ook iets meer. Voor een tientje per maand kun je duizenden videoclips in HD bekijken en 'normale muziek' luisteren. Voor het dubbele krijg je videoclips én muziek in hogere hifi-kwaliteit.

Hifi, mp3, wat maakt het uit, hoor je het verschil wel? Muziekjournalist Atze de Vries van 3voor12 vraagt zich dat af. Hij moet nog maar zien of mensen op die duurdere varianten zitten te wachten. "Op YouTube kun je al in hogere kwaliteit naar muziek luisteren. En bij de betaalde versie van Spotify heb je al mp3'tjes van hogere kwaliteit. Er is al veel verbeterd."

Leuk en aardig, al die grote namen die Tidal helemaal het einde vinden, maar De Vries ziet nog een beer op de weg. "Omdat de muziek op Tidal in FLAC-formaat wordt aangeboden, zijn de bestanden twee keer zo groot als een mp3'tje. Dus als jij in de trein zit en de dienst gebruikt, verbruik je veel meer data."

Het is al gezegd: horen wij het verschil wel? "Je moet goede geluidstechniek in je muziekspeler hebben en dure boxen aanschaffen. En op een koptelefoon van een tientje hoor je het verschil ook niet. We zijn aan mp3-kwaliteit gewend geraakt. Misschien als je het naast elkaar luistert, hoor je een verschil. Maar waarom zou je daar meer voor betalen?"

earpods

Waarom zou je Tidal moeten overwegen?

In de eerste plaats als je fan bent van de muziek van Taylor Swift. Zij haalde al haar muziek al van Spotify en biedt vanaf nu haar hele repertoire aan op Tidal. Daarnaast is Jay-Z's dienst een uitkomst als je een audiofiel bent, denkt Jan de Laat, audioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

"Het verschil in kwaliteit kun je wel degelijk horen. Maar naarmate je ouder wordt, kun je steeds minder verschillende tonen horen. Daarom zullen vooral jongeren goed het verschil horen tussen een mp3'tje en hogere kwaliteit muziek."

Maar inderdaad, ook De Laat zegt dat we gewend zijn aan de mp3-kwaliteit. "Je moet hele goede techniek hebben om het verschil te horen. Dat kan je wel duizenden euro's gaan kosten." Dus is het alleen voor de audiofiel? "Je moet wel een kenner zijn om de verschillen te waarderen."

Deel artikel: