In Chili is afgelopen week een 25-jarige vrouw gearresteerd omdat ze had geprobeerd zelf abortus te plegen. Een arts lichtte de politie in toen het meisje binnenkwam met hevige buikpijn en vaginale bloedingen.
In Nederland mag je na een verplichte bedenktijd je zwangerschap tot de 24e week af laten breken. Maar in Chili is abortus in alle gevallen verboden.
De Chileense arts vond resten van het medicijn Misotrol in het lichaam van de vrouw. Dat wordt veel gebruikt om zwangerschappen af te breken. Het medicijn is makkelijk te verkrijgen op de illegale markt, en heeft een slagingspercentage van 90 procent. Toch draagt het ook risico's met zich mee: buikpijn en vaginale bloedingen komen veel voor en kunnen zo hevig zijn dat een dokter nodig is.
Van medicijnmannen tot en met breipennen, ze doen er alles aan om de zwangerschap af te breken.
Chili is een van de landen waar abortus in alle gevallen is verboden. Ook in grote delen van Afrika en in landen als Honduras, Egypte en Laos mag je nooit je zwangerschap afbreken. Volgens Victoria van de Waal van Dokters van de Wereld leidt dat tot veel problemen, omdat vrouwen het dan vaak zelf proberen - met alle gevolgen van dien.
"Niet alleen vrouwen proberen op de meest vreemde manieren van hun ongeboren kind af te komen", zegt Van de Waal. "Soms komt het ook voor dat de man geen kind wil. In plaats van een abortus blijft hij zijn vrouw dan net zo lang slaan totdat ze een miskraam krijgt. Het is diep triest."
Diep triest misschien, maar in veel landen wel de normaalste zaak van de wereld. Op het kaartje hieronder zie in welke landen vrouwen in geen enkel geval abortus mogen plegen.
Ook dicht bij huis is de regelgeving soms strenger dan je zou verwachten. Spanje wilde 2014 een omstreden wet invoeren die abortus alleen mogelijk maakt in gevallen van verkrachting of gevaar voor de gezondheid van de moeder. Uiteindelijk besloot premier Rajoy dat er toch te weinig steun voor de wet was.
In Ierland is abortus pas sinds 2013 onder strikte voorwaarden toegestaan. Een zwangerschap mag daar worden afgebroken als het leven van de moeder in gevaar is. Ierland was een van de laatste landen in de Europese Unie die abortus niet toestond. Ierse vrouwen weken daarom uit naar Groot-Brittannië. In Malta is abortus in alle gevallen verboden.
In Oost-Europa scherpen steeds meer artsen hun regelgeving aan. Rusland, Polen en Oekraïne denken eraan om de wetten strenger te maken. Dat heeft onder meer te maken met de slechte economie, zegt Van de Waal. "Als het slechter gaat in een land, komt er vaak een rechtse regering en dus een conservatievere wetgeving. Ook is de kerk in die landen vaak erg in opkomst. Dat zie je bijvoorbeeld in Rusland."