De Groningse campus in Yantai

Universiteit Groningen opent filiaal in China

In de Chinese stad Yantai komt een mini-versie van de Rijksuniversiteit Groningen. De bedoeling is dat vanaf volgend jaar duizenden Chinese studenten op deze campus studies als wiskunde, economie en planologie volgen.

Op de campus krijgen de Chinese studenten precies dezelfde studie als in Groningen, van docenten die in dienst zijn van de Nederlandse universiteit. Ook hun diploma is afkomstig van de Rijksuniversiteit.

RUG naar China

Chinese universiteiten willen meer naar de westerse manier van lesgeven. Dat willen ze op deze manier importeren.

Marieke de Vries, correspondent in China

De Chinese studenten zijn verder verplicht een deel van hun studie aan de Rijksuniversiteit te volgen. En doordat de voertaal van de studies Engels is, kunnen ook Groningse studenten makkelijk een tijdje in Yantai doorbrengen.

  • RUG
    De ondertekening in Shanghai
  • RUG
    Een - nu nog - lege zaal op de campus in Yantai

De Rijksuniversiteit Groningen ziet de campus als een 'gouden kans' om internationaal meer zichtbaar te worden. Veel hoeft de universiteit niet meer aan de campus te doen, want het gebouw staat al. "Alle voorzieningen zijn aanwezig, zoals de studentenzalen en de collegezalen", vertelt rector Elmer Sterken. "We kunnen er zo intrekken."

De Rijksuniversiteit Groningen is niet de eerste die een campus in China bouwt; ook Amerikaanse, Australische en Engelse studenten zetten al voet aan de grond. "Chinese universiteiten willen meer naar de westerse manier van lesgeven", vertelt correspondent Marieke de Vries. "Dat is iets wat niet in het systeem zelf zit. Daarom willen ze dat op deze manier importeren."

Elke straathoef heeft een KTV, een Chinese karaokebar - ook met Engels nummers.

Sander Treur

Karaoke

China is sowieso echt een heel ander land, zegt Sander Treur (25) die in 2013 stage liep bij een groot Chinees chemiebedrijf in Yantai. "Ze nemen daar 500 medewerkers per jaar aan met wie ik in speciale flatgebouwen woonde. Dat voelde een beetje als een universiteitscampus."

Yantai is een echte industriestad, vertelt Sander. Voor studenten is er niet heel veel te doen. "De bar street was niet zo'n succes, maar ze verkopen wel op straat bier en het is lekker weer in de zomer." Studentikoos uitgaan in Yantai zit er misschien niet in, maar karaoke des te meer. "Elke straathoek heeft een KTV, een Chinese karaokebar - ook met Engels nummers. Dat is voor de Chinezen wat voor ons naar de kroeg gaan is."

Het voetbalveld van de Universiteit van Yantai, waar veel gesport wordt volgens Sander.

Plagiaat

College geven aan Chinese studenten is wel net een beetje anders dan aan Nederlandse studenten, vertelt correspondent Marieke de Vries. "Chinese studenten zijn niet gewend aan debatteren, vragen stellen en kritisch zijn. Dat zit niet in hun cultuur. Zij volgen gewoon wat de leraar zegt."

Een biologieprofessor op Yale schreef in 2007 in een open brief dat hij klaar was met het kopieergedrag van Chinese studenten. "Wij zijn niet gewend dat je in je scriptie letterlijk overschrijft wat een bepaalde theorie is, zonder bronvermelding. Wij noemen dat plagiaat", vertelt Marieke. "Maar in China vinden ze dat heel gewoon: het ziet eruit alsof je het goed hebt bestudeerd."

Daar wil de Rijksuniversiteit Groningen wel een stokje voor steken. "We zullen studenten gelijk duidelijk moeten maken dat eigen inbreng heel erg belangrijk is", reageert rector Sterken. "Ze moeten niet alleen luisteren naar de hoogleraar en overschrijven, maar ook creatief en verstandig zijn."

Deel artikel: