China bepaalt de danspasjes van overenthousiaste pleindansers

China maakt zich zorgen om de (overwegend oude) vrouwen die aan pleindansen doen. Dat is namelijk hartstikke hip en immens populair.

De Chinese vrouwen zijn met velen. Ze verzamelen zich op straathoeken in Chinese steden om lekker uit hun bol te gaan. Tot in de late uurtjes. En daar is niet iedereen blij mee. Inwoners klagen over geluidsoverlast. De spanningen liepen in 2013 in de stad Wuhan zelfs zo hoog op, dat de dames worden bekogeld met munten, stenen en, jawel, uitwerpselen. Alles om onderstaande 'dansterreur' te stoppen.

Volgens China Daily hebben de autoriteiten nu maatregelen genomen. Zo is er een panel van experts aangesteld om twaalf choreografieën te bedenken. Die danspasjes zijn goedgekeurd door de staat en mogen dus in het openbaar uitgevoerd worden.

Bij fitnessscholen in 31 verschillende provincies en gemeenten kunnen de vrouwen oefenen op de twaalf dansen. De overheid komt later met regels over waar en wanneer er gedanst mag worden en hoe hard de muziek dan mag staan.

Dat laatste is namelijk wel een dingetje. De vrouwen gaan in groten getale - en vaak met matchende kleding - de straat op rond etenstijd. De boombox wordt volgens de verhalen dan op standje maximaal gezet en soms treedt er een band op. En vervolgens dansen, dansen en nog eens dansen.

Op sociaal wenselijke manier dansen

“De pleindansen zijn gemeengoed voor de Chinese cultuur. Nu lijkt het erop dat iedereen zo overenthousiast is, dat er te veel geschillen komen over geluidsoverlast en de locaties waar wordt gedanst”, zegt een fitness-vertegenwoordiger. “Juist daarom moet het nationaal gereguleerd worden.”

De kleding wordt vaak op elkaar afgestemd

Iedereen moet weer op een sociaal wenselijke manier dansen

Wang Guangcheng

Volgens een zogenoemde pleindansexpert wordt de ergernis rondom de dans-dames vooral veroorzaakt door een kleine groep. "Het commentaar dat wordt gegeven op pleindansen, gaat vooral over mensen die tijdens het dansen geen rekening houden met anderen”, zegt Wang Guangcheng tegen de China Daily. “De training moet ervoor zorgen dat iedereen weer op een sociaal wenselijke manier gaat dansen.”

Deel artikel: