NOS Op 3
AFP

Iets voor elf uur verdween vanmorgen vlucht 9525 van Germanwings van de radar, 47 minuten na het opstijgen. Het vliegtuig was van Barcelona op weg naar Düsseldorf.

De Airbus A320 stortte neer bij de Zuid-Franse plaats Digne, in een bergachtig gebied dat moeilijk te bereiken is. 

Het vliegtuig is neergestort bij de Zuid-Franse stad Digne NOS

De slachtoffers

In het toestel zaten 144 passagiers en zes bemanningsleden. Germanwings heeft gemeld dat er waarschijnlijk 67 Duitsers in het vliegtuig zaten. Daarbij zat ook een schoolklas, met leerlingen van zo'n 16 jaar oud en twee leraren. 

Zeker één Nederlander zat in het toestel. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne

Volgens de Franse president Hollande waren er ook Turken aan boord van het toestel. Lufthansa zegt dat 45 mensen een Spaanse achternaam hadden. Aan boord zaten ook twee baby's.

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hangen op veel plaatsen de vlaggen halfstok en in het Europees Parlement wordt morgen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp.

Wat is er gebeurd? 

Daarover is nog veel onduidelijk. Op 6000 voet hadden de piloten voor het laatst contact met de luchtverkeersleiding. Acht minuten voor de crash maakte het toestel een duikvlucht naar beneden. Het vliegtuig heeft geen noodsignaal afgegeven. 

Volgens NOS-weerman Marco Verhoef was het in Zuid-Frankrijk op de plaats van de crash geen noodweer.

Germanwings zegt dat het toestel gisteren in Düsseldorf nog is gecontroleerd. De piloot van het toestel werkte al meer dan tien jaar voor Lufthansa en Germanwings en had volgens de luchtvaartmaatschappij 6000 vlieguren in een Airbus op zijn naam.

Er wordt volgens de luchtvaartmaatschappij alles aan gedaan om de oorzaak van de ramp zo snel mogelijk te achterhalen en bekend te maken. Een van de zwarte dozen is inmiddels gevonden. 

De reacties

Verschillende politieke leiders betogen hun medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

De Duitse bondskanselier Merkel gaat morgen naar Frankrijk. Ze betuigde ook haar deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers en noemt het leed van de families "onmetelijk". 

De Duitse ministers Dobrindt van Verkeer en Steinmeier van Buitenlandse Zaken gaan vanmiddag al naar Frankrijk.

Reactie Merkel op ramp

De Spaanse premier Rajoy spreekt van een tragedie. Samen met de Franse en Duitse autoriteiten onderzoekt Spanje de details van het ongeluk.

Hoe nu verder?

Volgens de Franse nieuwszender France24 zijn er 200 brandweermannen en 250 politieagenten in het rampgebied. Ook het leger is ingezet. 

Het gaat sneeuwen, waaien en vriezen vanavond in de Alpen. Daarom kan er waarschijnlijk pas morgen weer doorgewerkt worden door hulpverleners, zegt correspondent Frank Renout.

Frankrijk neemt de leiding van het onderzoek, dat is standaard bij een vliegtuigramp. De VS heeft hulp aangeboden aan Frankrijk, Duitsland en Spanje bij de nasleep van de vliegramp. 

STER reclame