Hoe Indiase ouders hun kinderen helpen met spieken

Vandaag zijn in de Indiase staat Bihar meer dan 1,4 miljoen studenten aan hun examens begonnen. Maar die maken zij niet alleen, zo blijkt uit de foto's:

De 'helpers' klimmen met gevaar voor eigen leven soms wel vier verdiepingen hoog het schoolgebouw in. Op die manier kunnen ze briefjes doorgeven en vragen beantwoorden. Er wordt geen moeite gedaan om dit stiekem te doen: vaak gebeurt het gewoon onder de ogen van een politieagent, schrijven verschillende media.

De Indiase autoriteiten zeggen dat ze ongeveer 500 studenten hebben uitgesloten van de examens, omdat ze hebben afgekeken. Helpers kunnen een boete krijgen of in de gevangenis komen door een anti-spiekwet. Maar het komt nauwelijks voor dat iemand wordt gestraft, schrijft de BBC.

Een student krijgt via het raam een spiekbriefje en schrijft de antwoorden over

Volgens de minister van Onderwijs in Bihar is de situatie nauwelijks te beheersen, omdat elke student door minimaal vier à vijf personen wordt geholpen met afkijken. "Wat kunnen we als overheid doen om de ouders en kennissen te laten stoppen als ze niet willen meewerken?", zegt hij tegen The Times of India. "Moet de overheid bevelen geven om op de ouders te schieten?"

De minister zegt dat het niet alleen de verantwoordelijkheid is van de overheid om het spieken te laten stoppen, maar ook van de samenleving. Daarom roept hij ouders op om hun kinderen niet meer te helpen.

Deel artikel: