Zegt de weerman eindelijk dat we de zonsverduistering van morgen gewoon kunnen zien, zijn de eclipsbrillen op. Maar geen nood, ook zonder brilletje kan je kijken hoe de maan voor de zon schuift.
We belden even met oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hoe kijk je veilig de zonsverduistering?
Vrienden worden met iemand met een eclipsbril
Beetje flauw, maar de eclipsbril is uiteindelijk de beste optie. Omdat ze als warme broodjes over de toonbank gaan, is de kans groot dat iemand in je omgeving er eentje heeft. Die kun je dan mooi van hem lenen. "Langer dan een minuut moet je toch niet door een eclipsbril kijken", zegt De Faber.
Pas op met een selfie en je smartphone
Smartphones zijn er ook voor zonsverduisteringen, schreven we gisteren. Maar pas op, het licht van de zon kan de sensor van je smartphone beschadigen. "Als je dat toch doet, kan je stipjes krijgen waar de zon zat op de foto's die je daarna neemt", zegt Daan Vazquez, expert bij Nikon. Als je dat risico toch wil nemen, doe het dan in ieder geval niet langer dan een paar seconden.
Zet je camera op de selfie-stand, ga met je rug naar de zon staan en richt je camera langs je heen op de zon. Zo kijk jij veilig naar de eclips op je scherm.
De NOS op 3-gaatjescamera
By far de coolste manier om naar de zonsverduistering te kijken is de NOS op 3-gaatjescamera. Kost je twee A4'tjes en een heel klein beetje printerinkt. Hier download je 'm, en zo werkt ie:
Waarom al die moeite?
Omdat je beter niet rechtstreeks naar de zonsverduistering kunt kijken. "Maar hoezo?", horen we je denken, "er is toch minder licht dan normaal?" Klopt, maar dat is juist het probleem, zegt De Faber. "Normaal kijk je weg of knijp je je ogen dicht als je in de zon kijkt. Met een eclips heb je de neiging te blijven kijken. Maar dan stijgt de temperatuur en kan je al binnen dertig seconden je oog verbranden."
Wat moet je vooral niet doen?
Veel populaire methodes om een eclips mee te kijken zijn gevaarlijk. Kijk bijvoorbeeld niet via een teiltje water, dat weerkaatst de helft van het licht terug. Kijk ook niet door een cd, dvd of oude fotonegatieven. "Een lasbril kan", zegt De Faber. "Maar niet langer dan 10 tot 15 seconden en alleen als het er een van goede kwaliteit is."
Ook een zonnebril biedt te weinig bescherming. "Die laat zo'n 10 procent van het licht door", legt De Faber uit. "Binnen 30 seconden kan je dan een gaatje in je netvlies krijgen waar je de rest van je leven last van hebt." Ter vergelijking: een eclipsbril laat misschien een duizendste van het licht door.