Giethoorn

Giethoorn in wereldeditie Monopoly

Het is Giethoorn gelukt: na een internationale campagne komt het dorp in de wereldeditie van Monopoly. Giethoorn komt samen met Madrid op de eerste twee vakjes (Dorpsstraat en Brink in de oorspronkelijke versie). Ook Amsterdam komt op het bord, naast New York en Sydney.

"We zijn aan het feestvieren hier", zegt Lennard de Boer, campagneleider in Giethoorn. Lennard startte samen met ondernemers in Giethoorn een campagne om hun dorp op het wereldbord te krijgen. De wereldeditie komt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van het spel.

80 procent van de inwoners van Giethoorn met internet heeft tien tot vijftig keer per dag gestemd.

Campagneleider Lennard de Boer

"Je mocht onbeperkt stemmen online", legt De Boer uit hoe de Giethoorners dit voor elkaar hebben gekregen. "We hebben ervoor gezorgd dat zo'n beetje 80 procent van de inwoners van Giethoorn met internet zo'n tien tot vijftig keer per dag heeft gestemd. Dat ging heel makkelijk, gewoon knippen en plakken met het woordje Giethoorn."

Feest in Giethoorn na een uitgekiende campagne

China goes Giethoorn

Maar geheel in lijn met het internationale karakter van de wereldeditie, voerde Giethoorn ook internationaal campagne. Elk jaar komen er zo'n 200.000 Chinezen naar het dorp, dus hebben sommige ondernemers daar goede contacten. "We hebben een flyer gemaakt in het Chinees waarop we uitlegden hoe je kan stemmen. We zagen dat het in China ook viral ging, bijvoorbeeld op Weibo (het Chinese Twitter, red.)."

En nu? "We zitten nu te kijken waar we in de media terechtkomen. Mensen die langskomen steken hun duim op en dit weekend is er een feestje", zegt De Boer.

In september komt de wereldeditie uit. "Dan hopen we nog een lanceringsevenement te organiseren."

Deel artikel: