Rat

De Duitser en zijn rat: zou jij schieten?

Een Duitse kunstenaar en zijn rat hebben hulp nodig. De kunstenaar wil aantonen hoe gemakkelijk je via internet kunt doden - de rat wil graag blijven leven. Op Florian Mehnerts blog 11 Tage tikt een timer. Als die op 25 maart afloopt, wordt een wapen geladen en kunnen internetgebruikers met een druk op de knop op de rat schieten.

Mehnert protesteert met zijn project - dat je via een livestream kunt volgen - tegen gebruik van drones door overheden. Hij verwijt ze dat ze met één vingerbeweging mensen doodschieten in alle uithoeken van de wereld en dat dat veel mensen kennelijk koud laat.

De rat in z'n kooitje

Mehnert begrijpt wel dat er mensen zijn die schande spreken van deze kunstvorm, maar zegt dat hij wel grenzen móest overschrijden om de aandacht te krijgen. "Ik had ook liever gezien dat dit project niet nodig was, maar mensen zijn tegenwoordig zo onverschillig, dat het niet anders kon", vertelde hij aan de Süddeutsche Zeitung.

Zo onverschillig zijn zijn bezoekers niet. Op de site staat een poll met de vraag of de rat moet blijven leven. Ruim 4000 mensen vinden van wel, 1500 mensen vinden dat de rat best mag worden doodgeschoten. Zo'n 500 mensen halen inderdaad onverschillig hun schouders op.

Moet het ratje blijven leven?

De Duitse dierenbescherming heeft het 11 Tage-project al veroordeeld, maar het is nog maar de vraag of Mehnert daadwerkelijk gestraft kan worden. Het is dan wel verboden om dieren te mishandelen of te doden zonder gegronde reden, de kunstenaar haalt uiteindelijk zelf de trekker niet over, dus is hij niet de hoofdverantwoordelijke.

Zoals verwacht: er zijn al de nodige critici opgestaan. Er is een petitie gestart die door 2500 mensen is ondertekend, tegenstanders hopen dat Mehnerts blog wordt gehackt - of dat iemand inbreekt op de plek waar de kooi staat en het project saboteert. Weer anderen zien rigoureuzere maatregelen voor zich:

Deel artikel: