De kweekburger van rund

Israëlische wetenschapper wil kipfilets kweken

Na de kweekvleesburger wil een Israëlische onderzoeker kweekkip maken. Maar een kipfiletje kweken is een stuk lastiger dan een hamburger.

Twee jaar geleden proefden in Londen twee food critics de eerste gekweekte hamburger. Het oordeel: lijkt op vlees, maar wel wat minder sappig. De burger miste wat vet, vonden de proevers:

Nu wil de Israëlische professor Amit Gefen van de universiteit van Tel Aviv niet alleen een gekweekte kipburger maken, maar echt kippenvlees - een filetje bijvoorbeeld. Een goed idee, vindt geestelijk vader van de kweekburger, Mark Post, hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Maastricht. "Het is positief dat meer mensen hier serieus mee aan de slag gaan, anders blijft het zo giechelig."

Hoewel Post achter het plan staat, gaat het nog wel even duren voor er een gekweekt kipfiletje op je bord ligt. "Wat hij in ieder geval binnen een jaar wil maken is de receptuur voor een klein stukje vlees. Als je die kleine stukjes aan elkaar plakt, heb je een burger. Dat is goed te doen, en gaat 'm vast lukken."

Een kippenburger is geen kippenborst.

Mark Post

Maar er zit een groot verschil tussen een kweekburger en een kweekfiletje. "Een kippenburger is geen kippenborst. Voor een burger heb je alleen die kleine stukjes nodig. Maar een echt stuk vlees kweken vanuit één cel, daar heb je een bloedvatensysteem voor nodig. Dat is heel ingewikkeld en nog nooit gedaan."

Cellen hebben zuurstof en voedingsmiddelen nodig, daar zijn bloedvaten voor. In een kweekbakje is die aanvoer er intern niet, maar alleen om het vlees heen. Om een groot stuk vlees te maken - en dat is al vanaf een millimeter dik - moet je die doorstroming hebben. "Dat is in ieder geval het doel van die professor", zegt Post. "Maar dáár vermeldt hij geen streefdatum bij. Alleen voor het maken van die kleine stukjes vlees, en dat hebben wij ook al gedaan."

En die hamburger?

Ondertussen is Mark Post zelf nog druk bezig met zijn kweekhamburger. "We zijn 'm nu vetter aan het maken en we verbeteren de kweekmethode." Maar Post wil uitbreiden, de komende maanden gaat ze opschalen, van een "miljard cellen naar duizenden miljarden cellen".

Maar voordat we de kweekburger - laat staan de kweekkip - in de winkel zien, zijn we jaren verder. "Eerst moeten we goedkeuring krijgen van de Voedsel- en Warenautoriteit. En als 'ie dan in de winkel komt, zal de burger in het begin zeker tien keer zo duur zijn als een gewone hamburger."

Deel artikel: