Jeroen Zoetmulder wist het in januari vrijwel zeker: hij had een echte Jan Steen ontmaskerd. Het schilderij werd vorig jaar op een vrijmarkt tijdens Koningsdag in Alkmaar gekocht door een jong stel. Dat kostte hen slechts 5 euro. Bij de taxatiedag in Beverwijk werd de waarde van het schilderij geschat op zo’n 20.000 euro. Inmiddels heeft Zoetmulder experts naar het schilderij laten kijken.
En het blijft nog even spannend wat de echte waarde van het kunstwerk is, zegt Zoetmulder. De afgelopen weken toonde hij het schilderijtje van 12 bij 5 centimeter aan verschillende kunstkenners.
Halverwege februari zei een conservator van het Rijksmuseum dat het inderdaad om een 17e eeuws schilderij gaat uit de Haarlemse school. “Hij vond het niet eens nodig een verftest te doen.”
Het kunstwerk toeschrijven aan Jan Steen, daar durfde de man zich niet aan te wagen. Mede door de immense media-aandacht. “Maar we waren in ieder geval door naar de tweede ronde. Hij heeft me in contact gebracht met een gepensioneerde conservator, een echte Jan Steen-kenner. Vandaag hebben we een afspraak gemaakt voor begin april. Hij gaat uiteindelijk de knoop doorhakken.”
Voor die lui is het gekkenhuis om een schilderij van 20.000 euro aan de muur te hebben.
Zoetmulder heeft er nog steeds alle vertrouwen in. “Ik ben zelf ook de boeken in gedoken en heb het kunstwerk vergeleken en bekeken.” Hij leerde een grote navolger van Jan Steen kennen: Richard Brakenburg. “Nadat Steen dood was, heeft hij de rest van zijn leven als leerling doorgeschilderd. Noem Brakenburg een leuk klein meestertje. Als je het werk naast elkaar legt, dan zijn Steens creaties namelijk van hogere kwaliteit.”
'Geef geld nog niet uit'
De taxateur houdt het jonge stel goed op de hoogte van de laatste bevindingen. “Zij zijn nog steeds wild enthousiast. Hartstikke leuk joh. Het is absoluut de bedoeling om het te gaan verkopen. Voor die lui is het gekkenhuis om een schilderij van 20.000 euro aan de muur te hebben. Ze kunnen het geld goed gebruiken. Ik heb ze wel even geadviseerd het geld niet uit te geven voordat het binnen is.”
Het blijft allemaal pro deo, hè.
En misschien is het schilderij nog wel veel meer waard, denkt Zoetmulder. “Rond het schilderij hangt natuurlijk de nodige gebakken lucht. Dat kan de prijs alleen maar opdrijven. Ik zou er niet van staan te kijken als het naar de 40.000 of 50.000 euro doorschiet.”
De taxateur hoopt dat de werkelijke waarde van het schilderij snel bekend wordt. "Ik kan die conservatoren helaas niet te veel achter de broek aanzitten. Het blijft allemaal pro deo, hè.”