Ritueel in Brazilië

Twee uur lang overgeven door ayahuasca

"Laatst moest ik twee uur lang overgeven. Dat is natuurlijk slopend voor je lichaam, maar wel positief slopend." Zegt Anouk Smit, ervaringsdeskundige in het gebruik van ayahuasca. Ayahuasca is een drug waar je hevig van gaat hallucineren. En steeds meer mensen zien dat wel zitten.

"We zien een enorme trend", zegt Lars Faber van De Gewijde Reis, waar je ayahuasca kan gebruiken. "De bezoekersaantallen stijgen de afgelopen jaren sterk, onze weekenden zitten maanden van tevoren al vol." Ayahuasca gebruik je tijdens een ceremonie, waar je bittere, bruinrode thee drinkt.

Thee

De thee wordt gemaakt door het inkoken van twee planten die in het Amazonegebied groeien. Een van deze planten bevat de stof DMT, waarvan je dus heftig gaat hallucineren. De spullen die je nodig hebt om de thee te maken, koop je gewoon op internet.

Ayahuasca koken

Blijven overgeven is natuurlijk topsport.

Anouk

Naast een 'opening naar je ziel', komen veel mensen naar Lars Faber toe om een trauma te verwerken, vertelt hij. "Mensen zoeken verlichting en betekenis. Bijvoorbeeld over dingen die ze als kind hebben meegemaakt."

Veel gebruikers moeten na het drinken van de thee overgeven en krijgen diarree. Dat is de energie die eruit moet volgens Anouk. "Hoeveel je overgeeft, hangt er maar net vanaf hoeveel energie je kwijt moet. Af en toe had ik een moment dat ik adem tekort had. Want blijven overgeven is natuurlijk topsport."

Opening naar je ziel

Gebruikers zien vaak felgekleurde figuren en de zintuigen worden sterker. "Het is een opening naar je ziel", vertelt Anouk in onze reportage hieronder.

Trippen op ayahuasca

Verboden

Officieel mag dit allemaal niet, want DMT is verboden in Nederland. Als het Openbaar Ministerie signalen krijgt of iemand aangifte doet, gaan ze ermee aan de slag, zeggen ze. De ceremonies bevinden zich dus een beetje een grijs gebied.

Mensen die al in de put zitten raadt het Trimbos-instituut af de drug te gebruiken. "Dat kan die gevoelens versterken", zegt Daan van der Gouwe van Trimbos. "En ook mensen die wel goed in hun vel zitten, kunnen last krijgen van nadelige bijverschijnselen." Je moet het dan ook niet in je eentje gebruiken, zegt Van der Gouwe.

De trip(s)

In de documentaire hieronder volg je een paar mensen die naar de Amazone trekken om mee te doen aan rituelen met ayahuasca. Je ziet ook beelden van de trips zelf.

Deel artikel: