De wolf werd gespot bij Noord-Sleen, in Drenthe Jan van der Aa
NOS Op 3

Stichting Wolven in Nederland roept op niet naar Drenthe te gaan om naar de wolf te zoeken. Het dier werd gisteren gespot ter hoogte van Noord-Sleen, in de provincie Drenthe. Het is voor het eerst in 150 jaar dat een wilde wolf in ons land werd gezien. Ook vandaag hebben mensen het dier gezien.

"We krijgen meldingen dat groepen natuurliefhebbers in Drenthe zijn om de wolf te spotten", zegt Leo Linnartz van Wolven in Nederland. "Ik gun ze natuurlijk van harte dat ze een wolf zien, maar hoop ook dat het dier voldoende rust krijgt." 

Respecteer de wolf en neem langzaam afstand. Houd de hond aan de lijn. Als de wolf al te dichtbij komt: luid spreken met gebaren. Loop de wolf niet achterna en voer de wolf niet.

Provincie Drenthe

Opgejaagd

Linnartz is bang de enige wolf in Nederland uit het oog verliezen. "We hopen dat hij in Nederland blijft hangen en hier een mooi leven gaat leiden. Het zou jammer zijn als hij door alle drukte wordt opgejaagd en weer teruggaat naar Duitsland."

Om die reden vraagt Wolven in Nederland met klem om de locatie van de wolf niet op social media te delen. "Dat mensen foto's rondsturen, vind ik helemaal geweldig", aldus Lennartz. "Maar houd de locatie voor jezelf en maak het vooral aan Wolven in Nederland of de provincie Drenthe bekend. Gun de wolf een beetje rust." 

De wolf werd gespot bij Noord-Sleen, in Drenthe Jan van der Aa

Volgens Linnartz is de kans klein dat natuurliefhebbers die naar Drenthe afreizen de wolf ook daadwerkelijk spotten. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. De mensen die tot nu toe de wolf zagen, kwamen hem toevallig tegen."

'Respecteer de wolf'

De provincie Drenthe heeft tips online gezet voor wat je moet doen als je de wolf ziet. "Respecteer de wolf en neem langzaam afstand. Houd de hond aan de lijn. Als de wolf al te dichtbij komt: luid spreken met gebaren. Loop de wolf niet achterna en voer de wolf niet." 

Wolven in Nederland heeft vandaag tientallen mailtjes binnengekregen van mensen die de wolf denken te hebben gezien. Linnartz zag naar eigen zeggen het dier op een aantal foto's voorbijkomen. "Ik kan hem inmiddels zo herkennen."

De stichting verzamelt alle wolvenwaarnemingen in ons land en is vooral zoek naar goede foto's en exacte locaties. Die informatie wordt vervolgens doorgegeven aan de Nederlandse overheid, die weer aan de Europese Unie rapporteert hoe het met de wolven in Nederland gaat.

STER reclame