20.000 mensen willen 'hallo' en 'tot ziens' leren zeggen

Nederland is een klein landje, maar toch staan veel buitenlanders te trappelen om onze taal te leren. Al 20.000 mensen hebben zich aangemeld voor de online taalcursus Nederlands van de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat hadden we echt niet verwacht" zegt projectleider Margriet Hidding.

De cursus wordt online - en niet geheel onbelangrijk - gratis aangeboden via futurelearn.com. Niet alleen Europeanen hebben belangstelling; ook mensen uit onder meer Brazilië, Maleisië en Costa Rica hebben zich aangemeld.

Meepraten

Volgens Margriet Hidding hebben mensen verschillende redenen om mee te doen aan de Groningse cursus. Zo zijn er mensen die de cursus doen als voorbereiding voor hun vertrek naar Nederland, bijvoorbeeld omdat ze er willen gaan studeren. Ook zijn er mensen die graag willen meepraten met hun Nederlandstalige familie of vrienden en met deze cursus hopen wat Nederlandse zinnetjes op te doen.

Ook zijn er mensen die het gewoon leuk vinden om een taal te leren. "Zo schreef een man uit New York dat hij nu gepensioneerd is en het wel leuk vindt om in z'n vrije tijd Nederlands te leren".

Niet alleen mensen in het buitenland geven zich op voor de cursus, ook mensen in asielzoekerscentra zijn er blij mee. Die willen graag zo snel mogelijk Nederlands leren, en dat kan bij deze cursus op elk moment van de dag én is gratis.

De universiteit verwacht niets te verdienen aan de cursus, maar hoopt wel dat daardoor toekomstige studenten en promovendi hun oog op Groningen laten vallen. "Soms vormt de taal een belemmering voor mensen om naar Groningen te komen. Met deze cursus hopen we die mensen over de drempel heen te helpen en te laten zien dat Nederlands best te leren valt. Ook krijgt de universiteit natuurlijk ook naamsbekendheid met deze cursus."

Daarnaast hoopt de universiteit dat buitenlanders door de cursus langer in Nederland willen blijven. "Veel mensen die naar Nederland komen vertrekken weer omdat ze niet gehecht zijn geraakt aan de samenleving. Taal speelt hier een belangrijke rol in. Door mensen op tijd kennis te laten maken met de taal, kunnen ze zich beter wortelen en zo dus langer in Nederland blijven."

Future Learn

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt vanaf 2 maart voor 3 weken de gratis online introductiecursus Nederlands aan. Je kan je hier aanmelden.

Deel artikel: