Twitter

#JouwBaan: hoe Twitter je aan een baan wil helpen

Je hebt geen baan, maar wel een smartphone? Bingo. Vandaag is het Europese Banendag op Twitter. In Nederland is #JouwBaan trending, omdat iedereen die een baan zoekt, of er ook maar íets over te melden heeft hem gebruikt. Maar ook als je personeel nodig hebt, is Twitter vandaag een uitkomst.

Die massale online sollicitatieprocedure is een project van Twitter, het UWV en vacaturebank Monsterboard. Al die organisaties hebben genoeg kennis in huis om tips te geven aan werklozen die dolgraag een baan willen:

En heb je nu geen flauw idee waar je moet beginnen? Neem een voorbeeld aan Dawn Siff. Zij kreeg een baan, nadat ze open sollicitaties had verstuurd in een Vine. 6 seconden dus:

Je zoekt werk, maar weet niet hoe

We vroegen Fiona Stoop, social job-expert, waar je op moet letten als je via social media aan een baan wil komen. "Zorg dat je een doel voor ogen hebt. Richt een LinkedIn-profiel in, daar kijken recruiters het eerst. Daarna komt Twitter, want daar leg je snel contact en krijg je snel mensen in je netwerk. Dat gaat bij LinkedIn moeilijker."

Hoe gedraag je je online?

"Als je te geforceerd 'goed' wil overkomen, doe je jezelf kwaad. Wat mij betreft ben je lekker jezelf. Het belangrijkst is dat je zoekwoorden gebruikt, zodat je ook echt gevonden word. En maak een sollicitatiefilmpje via Vine. Dat filmpje verschijnt direct op je tijdlijn. Het is maar 6 seconden, maar zorgt wel dat je opvalt."

Is dit de toekomst?

"Ja. Online wordt de toekomst van solliciteren. Je cv en uitzendbureau's blijven ongetwijfeld bestaan, maar social media heeft een plaats ingenomen die niet meer weg te denken is."

Deel artikel: