Hiv-bewustheid in Zambia

Met je telefoon een soa-test doen

Jezelf op hiv testen met je telefoon: makkelijker kan het bijna niet. Onderzoekers van Columbia University in New York hebben een piepklein apparaatje bedacht waarmee dat kan. Het gaat om een app en een dongle die je aansluit op een telefoon. Met één druppel bloed gaat het apparaat aan de slag en na een kwartier heb je al de uitslag. Net zo accuraat als andere testers, zeggen de onderzoekers.

De Amerikaanse promovendi proberen hiermee de verspreiding van aids af te remmen. Hun streven: over tien jaar hiv en aids de wereld uit.

Een soa-test via je smartphone
Met de dongle test je jezelf op hiv

Ze richten zich voornamelijk op zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. "Het is belangrijk dat hiv al tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, om te voorkomen dat de baby ook geïnfecteerd raakt", legt Wan Laksanasopin, een van de makers, uit.

De directeur van Stop Aids Now, Louise van Deth, heeft er wel oren naar. "Ik zie het voor me als een soort minilab waarin je verschillende dingen kunt testen en ook direct de resultaten kunt hebben."

Doodsoorzaak nummer één

Wereldwijd zijn 35 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv of hebben aids. Ruim 70 procent van hen woont in landen onder de Sahara. Onder jongeren is aids een groeiend probleem, legt Van Deth uit. "Wereldwijd neemt het aantal volwassenen met aids af, maar onder jongeren stijgt het. Dat is zorgwekkend. Het is in Afrika onder jongeren doodsoorzaak nummer één."

In Afrika is aids onder jongeren doodsoorzaak nummer één.

Louise van Deth, directeur Stop Aids Now!
Ruim 70 procent van de mensen met hiv woont in zuidelijk Afrika.

Ook hier?

Uiteindelijk hopen de onderzoekers ook andere soa's op deze manier te kunnen testen, maar voorlopig richten ze zich dus op hiv, en syfilis. Ook de afzetmarkt willen ze verbreden: "Als we ons alleen op de ontwikkelingslanden blijven richten, maken we misschien niet genoeg winst. Daarom willen we ook graag uitbreiden naar ontwikkelde landen."

Met het geld dat ze daar verdienen, hopen ze de tests in de Afrikaanse landen goedkoper aan te kunnen bieden.

En dan zijn er nog de data, die je veilig moet kunnen stellen op de telefoon. Begin deze maand hebben de onderzoekers de dongle getest in Rwanda en ze zijn optimistisch over het resultaat. Het apparaat moet alleen wel erkend worden door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, voor het op grote schaal ingezet kan worden.

Deel artikel: