XTC-pillen

Hoe wil Van Rijn xtc-gebruik eigenlijk aanpakken?

Xtc gebruiken wordt steeds normaler en daar maakt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zich zorgen over. Zijn plan: meer voorlichting. Maar hoe dan precies? En gaat dat helpen?

"Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal", zegt Van Rijn. "Er wordt meer gebruikt dan we denken en de pillen worden zwaarder, da's gevaarlijk."

Toch is meer voorlichting het enige dat de staatssecretaris voorstelt. "Het is belangrijk mensen die het nog niet gebruikt hebben te overtuigen dat je beter niet kan beginnen. Het kan echt gezondheidsschade veroorzaken. En de mensen die gebruiken - en bijvoorbeeld een keer out zijn gegaan - moet je confronteren wat dit voor je gezondheid betekent."

Maar hoe dan?

"Daar hebben we de jongeren bij nodig", zegt Van Rijn. "Maar ook ouders, onderzoekers en specialisten. Het probleem is dat drugsgebruik normaal is geworden. Ik wil discussie of het wel normaal is elk feestje xtc te gebruiken." Daarnaast noemt de staatssecretaris de ehbo-posten die je op festivals ziet. En Van Rijn ziet wel wat in voorlichtingscampagnes, waardoor mensen beter worden geïnformeerd over de risico's van xtc.

Weten we dat dan niet?

De meeste gebruikers weten wel dat ze genoeg water moeten drinken om uitdrogen te voorkomen en dat te veel water ook gevaarlijk kan zijn. Toch komen er nog geregeld mensen op de eerste hulp terecht bij wie het fout is gegaan.

Ook festivalorganisator ID&T doet veel aan voorlichting en volgens hen is dat een groot succes. Maar zijn ze wel streng genoeg over een pilletje op een festival? "We zijn zo streng als we kunnen zijn", zeggen ze:

Voorlichting over xtc

Een belangrijk moment is als die patiënt wakker wordt. Dat je hem dan confronteert met z'n gedrag. Maar de meesten zijn vooral bang dat ze voor gek hebben gestaan bij hun vrienden.

Arts Michiel

Michiel werkt op de eerste hulp van het Het Onze Lieve Vrouwengasthuis in Amsterdam, waar per jaar meer dan 1200 mensen die te veel ghb, coke of xtc hebben gebruikt belanden. "Het klassieke beeld is een patiënt die binnengebracht wordt met een paar man politie om hem in bedwang te houden", vertelt hij.

"De patiënt heeft totaal niet meer in de gaten wat 'ie aan het doen is, heeft snelle hartslag, is zeer onrustig, agressief en spuugt naar het personeel. Die moet je platspuiten en leg je vijf of zes uur aan de monitor."

En als je zo iemand nou wil overtuigen voortaan op te passen? "Een belangrijk moment is als die patiënt wakker wordt", zegt Michiel. "Dat je hem dan confronteert met z'n gedrag. Maar het probleem is vaak dat ze het drugsgebruik niet zo erg vinden, maar veel meer dat ze voor gek hebben gestaan bij hun vrienden. Dat iedereen dacht: wat is dat voor idioot, ik wil niet meer met hem stappen."

De lange termijn

Ook de langetermijneffecten die je kan overhouden na het slikken van een xtc-pil zijn niet bij iedereen bekend. Gerard Alderliefste, verslavingsarts bij de Brijderstichting heeft een speciaal partydrugs-spreekuur. Hier melden zich vaak hoog opgeleide xtc-gebruikers die te maken hebben met depressie en angstklachten, of zichtklachten; ze zien bijvoorbeeld constant zwart-witte stipjes.

"De meeste patiënten die ik zie, zeggen dat als ze vooraf hadden geweten over de lichamelijke klachten, ze het nooit hadden gedaan. Dus ik vrees wel dat mensen niet goed op de hoogte zijn van risico's", denkt Alderliefste.

Deel artikel: