Popcorn Time NOS
NOS Op 3

Na de mislukte rechtszaak tegen The Pirate Bay zit stichting BREIN nu achter streamingdienst Popcorn Time aan. Sinds een paar dagen worden Nederlandse websites waarop de software wordt aangeboden, offline gehaald.

Dat is nu bij zes Nederlandse websites gebeurd. Maar dan zijn ze er nog lang niet: het programma is namelijk ook te downloaden op buitenlandse websites waar stichting BREIN niet zomaar bij kan. En mensen houden elkaar voortdurend op de hoogte over waar de software gedownload kan worden.

Waterafstotend

Tim Kuik, directeur van stichting BREIN, wil het Nederlanders moeilijk maken om illegaal te downloaden. Alles blokkeren is volgens hem nog niet te doen: "Deze maatregel is niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Het liefst blokkeer ik alle illegale diensten, maar door weerstand van onder meer providers, wordt het ons moeilijk gemaakt."

Als je op een van de geblokkeerde sites komt, zie je nu dit:

BREIN haalde al zes websites offline NOS

Dat het moeilijk is, werd duidelijk na de rechtszaak tegen The Pirate Bay begin 2014. Stichting BREIN dwong providers als XS4all en Ziggo om de toegang tot buitenlandse websites van de torrentsite te blokkeren. Omdat dat volgens de rechter geen effect had, moest de blokkering weer verdwijnen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek dat The Pirate Bay minder werd bezocht, maar dat het illegaal downloaden amper afnam. Volgens de onderzoekers betekent dat dat mensen andere manieren zochten om alsnog gratis films en series te kijken.

Nog meer blokkeren

Kuik houdt vol dat de blokkering wel werkte. "De Pirate Bay werd minder bezocht. We moeten alleen die andere manieren ook aanpakken zodat mensen nergens anders naartoe kunnen." Volgens hem ligt er al een lijstje van te blokkeren illegale diensten klaar. "Het gaat alleen niet zo snel als we willen."

STER reclame