De web-app StemTinder

StemTinder, een supersnelle stemwijzer voor de Statenverkiezingen

Nu online: de makkelijkste kieswijzer ooit: StemTinder. Bedoeld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Een minuutje swipen langs kandidaten en je weet op welke partij je zou moeten stemmen.

Het is een parodie op de dating-app Tinder: je krijgt steeds een ander gezicht te zien. Als je bij het gezicht van een potentieel Statenlid een goed gevoel krijgt dan swipe je naar rechts, anders beweeg je de foto met je vinger naar links.

Steenmarters

De online-app StemTinder is afgelopen avond gelanceerd in het VPRO-programma Zondag met Lubach. Presentator Arjen Lubach zegt dat hij de web-app heeft laten ontwikkelen omdat hij aan de traditionele kieswijzers een onbevredigend gevoel overhoudt.

"Ik snap dat je je ergens op moet baseren, maar aan zo'n gewone stemwijzer heb je feitelijk niets. Je krijgt stellingen als: 'Er moet meer geld worden uitgetrokken voor de bestrijding van steenmarters.' Maar om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je je toch eerst in de steenmarterproblematiek hebben verdiept."

Arjen Lubach begon vanavond aan het tweede seizoen van zijn talkshow

Prima beoordeling

De grappig bedoelde app kan kiezers wel degelijk op weg helpen, denkt Lubach. "Veel kiezers stemmen volgens mij vooral op iemand vanwege zijn of haar betrouwbare uitstraling. En die uitstraling is via StemTinder prima te beoordelen."

De Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden op 18 maart. De verkiezingen zijn ook belangrijk voor de landelijke politiek: de nieuwe Statenleden kiezen de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Deel artikel: