VEED deelnemers

YouTubers organiseren eigen prijzengala

Op zaterdag 18 april komen Nederlandse YouTubers en hun fans samen voor een festival in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Wat gaat er gebeuren?

Het wordt een festival met verschillende onderdelen zoals optredens van de populairste YouTube-sterren en meet & greets, vraag & antwoord-sessies en masterclasses voor iedereen die zelf YouTube-ster wil worden.

Er worden ook prijzen uitgereikt. Het publiek kan YouTube-sterren nomineren en een onafhankelijke vakjury beoordeelt die deelnemers dan op "creativiteit, consistentie, connectie met fans en innovativiteit".

YouTube's rol

YouTube is sponsor van het evenement en helpt ook achter de schermen. "Ze breken deuren voor ons open en helpen ons aan contacten. Bijvoorbeeld voor grote schermen die we nodig hebben en het bepalen van de inhoud van de cursus 'hoe word je een goede YouTuber?'", zegt organisator Omar Kbiri van VEED. Ook helpt het bedrijf ze me het zoeken naar een goede internationale YouTube-ster.

YouTubers hebben zich van hobbyisten ontwikkeld tot professionele contentmakers en daar passen professionele awards bij.

De organisatie

Er kunnen 3500 mensen in de Westergasfabriek en volgens Kbiri is de helft van de plaatsen nu al verkocht. "Nog zonder dat we het programma bekend hebben gemaakt. Het is de eerste keer dat wij zoiets organiseren dus voor ons is het vooral belangrijk dat dit evenement er überhaupt is."

Maar was het er niet al?

Het kersverse evenement lijkt een beetje op het Dutch YouTube Gathering-evenement (DYTG), waar de tiende editie van gepland staat. Als reactie op dit nieuwe festival hebben tegenstanders de website VeedEvent.nl opgezet, die stiekem naar DYTG doorverwijst.

"Daar zitten wij niet achter", zegt woordvoerder Enno de Graaf van DYTG, die er ook wel om kan lachen. "Er waren heel veel mensen voor en tegen, dit was waarschijnlijk een grapje van iemand uit de community die het grappig vond dat dit domein nog beschikbaar was."

De Graaf ziet dat het nieuwe evenement lijkt op wat DYTG al een aantal jaar doet. Het voornaamste verschil is de prijsuitreiking. Het moment waarop het nieuwe evenement plaatsvindt - een maand eerder - schuurt wel een beetje bij De Graaf. “Ze hadden het beter in december kunnen doen. Dan zou je elk halfjaar een bijeenkomst hebben.

Deel artikel: