Goudschat Israël

Enorme goudschat gevonden in Israël

Voor de kust van Israël is een enorme goudschat gevonden. Leden van een lokale duikersvereniging zagen iets fonkelen op de bodem van de zee. Ze dachten nog even dat het speelgoedgeld was, maar ontdekten al snel dat de partij veel meer waard was dan wat plastic dukaten.

De duikers vonden de schat in oude haven van Caesarea. Ze troffen 2000 gouden munten aan die al minstens 1000 jaar op de zeebodem lagen. Volgens CNN werd er in het land niet eerder zo'n grote schat gevonden. Archeologen denken dat zeestormen de munten onder het zand uitspoelden. Ze hopen dat de vondst leidt tot meer ontdekkingen.

 • AFP
  Lokale duikers vonden de schat op de bodem van de zee
 • AFP
  Er werden ongeveer 2000 muntjes gevonden
 • EPA
  De munten vertegenwoordigen verschillende waardes
 • AFP
  Ze zijn meer dan 1000 jaar oud
 • AFP
  De duikers droegen hun vondst over aan de lokale autoriteiten

Kobi Sharvit, hoofd van de Marine Archaeology Unit in Israël, zegt dat in de omgeving misschien een scheepswrak te vinden is. Volgens hem zou het kunnen dat het schip werd gebruikt om belastinggeld naar Egypte te brengen.

Het kalifaat van de Fatimiden

De munten zijn van verschillende grootte en waarde. Ze zijn allemaal goed bewaard gebleven. Het oudste muntje is gemaakt in Palermo in Sicilië ergens na het jaar 850. De meeste munten komen uit het oude kalifaat van de Fatimiden: een rijk van sjiitische moslims dat grote invloed had in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tussen 900 en 1100.

Komende weken wordt er onderzoek gedaan naar de plek waar de munten gevonden zijn. Sharvit is in ieder geval blij met de ontdekking. En vooral dat de duikers hun buit inleverden bij de autoriteiten.

Ze vonden het goud en ze hebben een hart van goud.

Kobi Sharvit van de Marine Archaeology Unit

Deel artikel: