Campagne tegen alcoholmisbruik

Meer kinderen in het ziekenhuis door drank

Het aantal kinderen dat na overmatig alcoholgebruik met spoed is opgenomen, is vorig jaar voor het eerst sinds twee jaar gestegen. In totaal werden 783 kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud opgenomen.

In 2012 en 2013 belandden gemiddeld 700 kinderen met te veel drank op in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde.

In 2014 werden opvallend meer kinderen van 13 en 14 opgenomen die te veel hadden gedronken. "We denken dat alcoholgebruik door kinderen nog steeds oogluikend wordt toegestaan door ouders", zegt kinderarts Van der Lely van de alcoholpoli in het Reinier de Graaf-Ziekenhuis in Delft. "Ook op straat drinken met vrienden kunnen we ons voorstellen."

"Het verrast ons dat de leeftijdscategorie van 13- en 14-jarigen er zo uitspringt. Het aandeel van 16- en 17-jarigen daalde juist een beetje. Dat zou kunnen komen door de invoering van de alcoholwet. Toch heeft de invoering van die wet nog onvoldoende geleid tot een mentaliteitsverandering", zegt de arts.

Alcoholvergiftiging

De kinderen belandden om verschillende redenen in het ziekenhuis, maar vaak was een alcoholvergiftiging de boosdoener. Bij 545 opnames was er sprake van een zogeheten alcoholintoxicatie. Bij zulke opnames is onder meer sprake van een verminderd bewustzijn van de patiënt.

Gemiddeld hebben jongens die worden opgenomen met een alcoholvergiftiging langere tijd een verminderd bewustzijn. Zij waren gemiddeld 3 uur en 28 minuten niet bij kennis. Meisjes waren dat gemiddeld 2 uur en 42 minuten. In 2014 was één patiënt lange tijd buiten westen: 50 uur.

Noord-Holland

In het onderzoek is ook gekeken naar de regio's waar de ziekenhuisopnames plaatsvonden. Het blijkt dat in de grootste provincies Noord- en Zuid-Holland de meeste opnames zijn. Ook Noord-Brabant scoort hoog, maar daar is het aantal opnames wel afgenomen ten opzichte van vorig jaar. In Utrecht daarentegen is sprake van een verdubbeling van het aantal opnames.

Deel artikel: