Dashcam
Aangepast

Dashcams, wat heb je aan zo'n extra blik op de weg?

Het ministerie van Justitie kijkt positief naar de ontwikkelingen met dashcams. Kleine cameraatjes achter de voorruiten van auto's die alles filmen wat zich voor de auto afspeelt. Denk aan ongelukken waar je zelf bij betrokken bent, maar ook ongelukken van andere weggebruikers. "Of als er toevallig een overval voor je neus plaatsvindt", zegt het justitie vandaag in de Telegraaf.

Steeds vaker worden incidenten bij toeval vastgelegd door een passant met een dashcam. Waarschijnlijk hadden we anders alleen maar gehoord van de meteoriet die insloeg in Rusland, ons geen voorstelling kunnen maken van deze aanslag in Marioepol en hadden sommige automobilisten kunnen fluiten naar verzekeringsgeld.

Dashcambeeld als verzekeringsbewijs

"Wij hebben veel geluk gehad, als je het zo mag noemen, met het feit dat we een dashcam gebruiken", vertelt Hans de Vente. In december 2014 werden Hans en zijn vrouw op de snelweg aangereden door een vrachtwagen. Een grote crash was het gevolg. "De chauffeur lette niet op." Voor de verzekeraar van De Vente waren de onderstaande dashcambeelden genoeg om uit te keren, vertelt hij.

Dashcamongeluk

Nederlandse automobilisten lijken steeds meer in te zien dat zo'n cameraatje op je dashboard helemaal niet verkeerd is. "Sinds we twee jaar geleden begonnen met de verkoop van de camera's, merken we dat de vraag alleen maar groter wordt", zegt René van Allcam.nl, een van de grootste dashcamshops in Nederland. "Ten opzichte van 2013 is er in 2014 drie keer zo veel verkocht."

Volgens René worden die dashcams niet per se gekocht om eventuele ongelukken te filmen. "Ik hoor van klanten vaak dat ze er een kopen, omdat ze last hebben van vandalisme. Gekras op de motorkap bijvoorbeeld. Als je dat kunt filmen, heb je op die manier ook weer bewijs voor de politie."

En bij je verzekeraar?

Verzekeraars merken nog niet zoveel van de opmars van de dashcam. Allianz, Univé en Nationale Nederlanden hebben amper claims binnengekregen waarbij beelden van dashboardcamera's werden aangedragen als bewijsmateriaal.

"Maar als we die binnen zouden krijgen, vragen we ons wel direct af: zijn die beelden bruikbaar", zegt een woordvoerder van Univé. "Je kunt niet altijd zien hoe hard er wordt gereden. Daarom bekijken we per situatie hoe we die camerabeelden beoordelen. Daarna is het aan de rechter."

Onze buren

Wat dat betreft lopen Nederlandse verzekeraars achter op de Belgen. Het Belgische DVV Verzekeringen deelt de dashcams zelfs uit aan hun nieuwe klanten.

"In september 2014 zijn we begonnen met de actie en sindsdien hebben we ongeveer 6000 camera's uitgedeeld. Dat doen we omdat het een enorme veiligheidsverbetering met zich meebrengt en klanten kunnen de beelden inderdaad ook weer als bewijsmateriaal gebruiken na bijvoorbeeld een ongeluk."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In Rusland is de dashcam pas echt ingeburgerd. "Je kunt best in je auto stappen zonder een broek aan, maar nooit zonder een dashcam", zegt Aleksei Dozorov. Hij is lid van een groep automobilisten die zich verzet tegen corruptie bij de verkeerspolitie. "Als je alles opneemt, inclusief gesprekken met de verkeerspolitie, dan bespaar je ontzettend veel geld."

En dan zijn er nog de 'geplande' ongelukken. De georganiseerde misdaad in Rusland verdient miljoenen door het plegen van verzekeringsfraude. Criminelen zetten ongelukken in scène of gebruiken beschadigde auto's als bewijs voor een ongeluk dat nooit is gebeurd. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen niet meer uit zonder echt hard bewijs.

Deel artikel: