NOS ontruimd

Hackers herkennen indringer niet

De 19-jarige man die de NOS-studio binnendrong, zei dat hackers klaarstonden om een cyberaanval uit te voeren. Bekenden in het hackerscircuit herkennen de man niet en denken ook niet dat hij een serieuze hacker is.

"In alle eerlijkheid kan ik hier geen chocola van maken", zegt Maurits Martijn van De Correspondent. "Hij leek een verwarde jongen en ik heb nog nooit eerder van hem gehoord." Ook ethische hacker Rik van Duijn van cyberbeveiligingsbedrijf DearBytes en Erik de Jong van Fox IT hebben hem nog nooit eerder gezien.

Internetgekkie

De manier waarop de man werkte, vinden de experts opmerkelijk. "Dit is compleet het tegenovergestelde van wat een hacker normaal zou doen", zegt Martijn. "Die proberen hun schade anoniem achter een computer aan te richten en gaan niet met een wapen een studio in."

De Jong: "In de brief staat een aantal opmerkelijke zaken, zo heeft de dader het over 98 andere hackers. Dat is een raar getal."

"Het is gewoon een internetgekkie", zegt Van Duijn. "Als er echt honderd hackers achter hem staan, kunnen die best wat schade aanrichten. Maar waar blijft die aanval?"

Deel artikel: