Google schendt de privacyregels, zegt het CBP

Dag van de privacy, overtreders vieren mee

Het is vandaag de Dag van de Privacy. Probeer daar maar eens een feestje van te maken. Volgens de organisatie zouden bedrijven, organisaties en personen vandaag extra stil moeten staan bij de manier waarop zij data beter kunnen beschermen.

We vertrouwen steeds meer informatie toe aan diensten op het internet, maar wat er met die data gebeurt, is niet altijd duidelijk. "Privacy is een heel lastig en abstract begrip", zegt Joost Schellevis van tech-website Tweakers. "Daarom is zo'n dag als vandaag zeker belangrijk."

Supercookies

Dat vinden de sponsors van 'Data Privacy Day' ook, maar opvallend genoeg nemen veel van hen het zelf niet altijd even nauw met privé-informatie. Bedrijven als Google, Twitter en Dropbox kwamen de afgelopen tijd stuk voor stuk negatief in het nieuws, omdat zij slordig met gebruikersinformatie omsprongen. Toch willen juist zij - en vele anderen - het thema extra op de kaart zetten.

Vooral de aanwezigheid van Verizon in het lijstje is opvallend. De Amerikaanse telecomprovider ligt onder vuur voor het gebruik van 'supercookies'. Daarin wordt informatie opgeslagen over je geslacht, hoeveel je verdient en wat je interesses zijn. Daarmee kan Verizon gebruikers hele specifieke advertenties voorschotelen. "Verizon heeft inderdaad niet zo'n goede track record als het om privacy gaat", zegt Schellevis.

Verizon is een van de grootste telecomproviders van de Verenigde Staten

Boter op 't hoofd

Je kunt dezelfde twijfels hebben bij een naam als Microsoft, dat vorig jaar door de inbox van een kritische blogger neusde. Maar aan de andere kant probeert het bedrijf zijn gebruikers wel af te schermen voor nieuwsgierige Amerikaanse overheidsdiensten zoals de FBI, die ook in het 'Data Privacy Day'-lijstje staat. "De FBI heeft echt boter op z'n hoofd," zegt tech-expert Rachid Finge: "Zij verzetten zich fel tegen bedrijven als Whatsapp en Apple, die hun berichten steeds beter versleutelen."

De directeur van de FBI was daar heel stellig over: "Het is alsof iemand een kluis verkoopt waar niemand in kan, terwijl we er wel een gerechtelijk bevel voor hebben en het over zoiets ernstigs kan gaan als kidnappen", geeft de directeur als voorbeeld. "De FBI wil dolgraag dat we onze data beter versleutelen, maar ze moeten er nog wel bij kunnen", zegt Finge.

De FBI heeft echt boter op z'n hoofd

Tech-expert Rachid Finge
Waar is Ivo?

"De Dag van de Privacy is er vooral om bewustwording te kweken bij organisaties", zegt Schellevis. "In Nederland wordt de dag gevierd met kleine acties. De Jonge Democraten pakken nog het grootst uit. De jongerenafdeling van D66 heeft een website gemaakt waarop ze de hele dag minister van Justitie Ivo Opstelten volgen, 'omdat hij ons normaal gesproken volgt'.

Deel artikel: