Een beveiliger in een supermarkt

Beveiligers: overheid moet meer met ons samenwerken

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

Richard Franken, directielid van Trigion vindt dat de politie en andere overheidsdiensten meer informatie met hen moet uitwisselen om aanslagen te voorkomen. "We worden nu niet goed op de hoogte gehouden door de overheid", aldus Franken. Trigion is een van de grootste beveiligingsbedrijven van Nederland.

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Frankrijk zei premier Mark Rutte dat het kabinet er alles aan doet om een aanslag te voorkomen. Maar Franken vindt dus dat dat beter kan: "Ik zou het wel fijn vinden als de 30.000 particuliere beveiligers die we in dit land hebben, betrokken worden bij de informatie-uitwisseling. Dan staan we samen nog sterker."

"Als de beveiligingsbedrijven vinden dat ze niet goed genoeg worden ingelicht, dan moeten ze dat aangeven bij hun opdrachtgever", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie. "Die kan daar dan wat mee."

'Na Parijs is de vraag naar extra maatregelen toegenomen'

Anti-terreur-workshops

Beveiligingsbedrijven krijgen sinds de aanslagen in Parijs veel vragen over terrorisme van hun klanten. Zo vragen bedrijven om extra veiligheidsmaatregelen, aanpassing van protocollen en zelfs anti-terreurtrainingen.

Trigion kreeg van ongeveer de helft van de klanten vragen. "Na overleg met bezorgde klanten zijn her en der instructies aangepast of aangescherpt", zegt Franken.

Ook Securitas merkte dat bedrijven extra alert zijn. "We krijgen de vraag om medewerkers van de klant beter te instrueren en ook trainingen te geven over anti-terreur", zegt directeur Catriene Smit. Zogenoemde Security Awareness-trainingen geven ze al vijf jaar. "Sinds Parijs, maar eigenlijk ook daarvoor al, is er meer vraag naar die trainingen."

Opleidingen

Niet alleen bij beveiligingsbedrijven, maar ook bij de opleidingen tot beveiliger is er na Parijs meer oog voor terreurdreiging. Bij Dutch Security Opleidingen in Zoetermeer is er sinds de aanslagen in Parijs meer aandacht voor terrorisme.

De beveiligers in opleiding krijgen trainingen en doen rollenspellen om signalen te herkennen. "Je let op het gedrag van mensen. Je moet ongewenste of ongewone dingen signaleren", zegt docent Ricardo Trömm.

De cursisten merken zelf ook dat terreurdreiging serieuzer is geworden. "Eerder had je een wat vaster leertraject. Nu met de aanslagen is het weer wat realistischer geworden en komt het wat dichterbij", vertelt leerling Bas Zuijderduijn. "Het wordt wel spannender allemaal."

Beveiligers in opleiding
Meer aandacht voor anti-terreurtrainingen

Deel artikel: