'Hotelprostitutie is heel lastig te herkennen'

tijd van publicatie
Wikimedia Commons
Geschreven door
Tim van Steenbergen
Redacteur NOS op 3

Een jonge Oost-Europese vrouw boekt in haar eentje een hotelkamer. Ze betaalt contant, voor de hele week, en komt amper van haar kamer. Het zijn signalen die kunnen wijzen op illegale prostitutie, zoals dat bij een 16-jarig meisje in Valkenburg gebeurde. Het is aan hotelpersoneel om zulke situaties op tijd te herkennen.

Maar in de praktijk is dat best ingewikkeld, zegt Koninklijke Horeca Nederland, de koepelorganisatie voor hotels. "Door het hele land worden dagelijks duizenden mensen ingecheckt. Het is moeilijk zo'n geval er uit te pikken." Het is volgens de branchevereniging lastig om in te schatten of er sprake is van prostitutie. 

Daarom werken de hotels sinds een aantal jaren samen met de politie. Gewapend met een checklist en trainings-dvd moet hotelpersoneel de signalen kunnen herkennen. Van de receptioniste tot het kamermeisje. 

Aanwijzingen van prostitutie in hotels NOS/ KHN

De politie raadt hotels ook aan om te controleren of hun naam wordt genoemd op websites waar prostituees worden aangeboden. 

165 Nederlandse minderjarigen

Ondanks die maatregelen komt hotelprostitutie nog regelmatig voor, al is het lastig dat in harde cijfers uit te drukken. Vorig jaar kreeg Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer zo'n 1400 meldingen van mensenhandel binnen. In 259 gevallen was het slachtoffer minderjarig, 165 van hen waren Nederlands. 

Hoe vaak de slachtoffers in een hotel werden gevonden is niet duidelijk, maar volgens Dettmeijer vindt prostitutie bij minderjarigen vaak in hotels of woningen plaats. "Minderjarigen achter het raam komt nauwelijks meer voor. Dat is te zichtbaar, te duidelijk. Het gebeurt nu op anoniemere plekken, als bijvoorbeeld hotels."

Het blijft gissen naar de totale omvang van het probleem, omdat lang niet alles boven water komt

Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe gaan hotels om met prostitutie